پترولوژی توده های آتشفشانی کوهزاد زاگرس در جنوب میمه، شمال غرب اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 947
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهزاد شرافت

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

زهرا حیدری فطرت

دانشجوی کارشناسی ارشد پترولوژی، دانشگاه پیام نور، شاهین شهر، ایران

چکیده

در بخشی از کمان ماگمایی ارومیه- دختر، واقع در کمربند کوهزایی زاگرس، که در 80 کیلومتری شمال غرب اصفهان و 15 کیلومتری جنوب شرق میمه قرار دارد، رخنمون های محدودی از سنگ های آتشفشانی به سن پس از کرتاسه پیشین، شامل آندزیت، آندزیت های بازالتی و بازالت با بافت غالب میکرولیتی پورفیری دیده می شوند که درشت بلورهای پلاژیوکلاز، آمفیول، بیوتیت، پیوکسن و الیوین آنها در خمیره ای از شیشه و میکرولیت قرار گرفته اند. سایر بافت های رایج مشاهده شده در سنگ های این رخنمون ها، گلومروپورفیریک، حفره ای، بادامکی و گاهی جریانی است. ماهیت ماگمای مولد این سنگ ها بر اساس داده های ژئوشیمیایی عناصر اصلی، فرعی و کمیاب، کالکوآلکالن پرپتاسیم است. نمودارهای چند عنصری بهنجار شده با گوشته اولیه و کندریت، غنی شدگی نمونه ها از عناصر LREE و تهی شدگی از HREE همراه با نسبت بالای LREE/HREE و آنومالی منفی Nb را نشان می دهد که علاوه بر اینکه از ویژگی های ماگماتیسم زون فرورانش است؛ گویای باقی ماندن گارنت و عدم وجود پلاژیوکلاز در تفاله نیز می باشد. همچنین آنومالی منفی Nb و مقادیر بالای Nb/Ta> 1 در سنگ های منطقه نشان ماگمایی با منشاء گوشته ای است که حین صعود توسط پوسته آلوده شده است. مطالعات پتروژنز، نقش تبلور تفریقی، اختلاط و آلایش پوسته ای رانیز در تحول ماگما نشان می دهد جایگاه تکنونیکی این سنگ ها مرتبط با قوس و حاشیه فعال قاره بوده که این مسئله می تواند با فعالیت های ماگمایی کمان ارومیه- دختر ارتباط داشته باشد.

کلیدواژه ها

پترولوژی، ماگماتیسم کرتاسه، کالکوآلکالن، کوهزاد زاگرسف ارومیه- دختر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.