کانی زایی رش در دگرسانی سنگ های آذرین اسیدی کمربند ماگمایی کوهزایی زاگرس (استان یزد)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 676
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز خدامی

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، گروه زمین شناسی

غلامرضا تاج بخش

چکیده

دگرسانی در گدازه های آتشفشانی و توده های لویکوکرات اسیدی در پهنه ماگمایی ارومیه دختر باعث ایجاد ترکیبات ثانویه از جمله کانی های رسی مختلف شده است. پهنه ارومیه دختر بعنوان کمربند ماگمایی کوهزایی زاگرس شناخته می شود. سنگ های آذرین اسیدی لویکوگرانیتی، گنایسی و داسیتی در مناطق مختلف استان یزد برونزد دارند که در برخی مناطق درجات متغیری از دگرسانی و تغییرات بافتی و کانی شناسی را متحمل شده اند. فلدسپات پتاسیم، پلاژیوکلاز و شیشه آتشفشانی تشکیل دهنده این سنگ ها قابلیت تشکیل کانی های رسی مختلف را دارند. داسیت های معدن حسین آباد عبدالله، لویکوگرانیت های معدن نگین خضرآباد و گرانیت های گنایسی معدن کمرگرگ با ترکیب کوارتز فلدسپاتی بعنوان ذخایر فلدسپات و در قسمت های با تجزیه شدیدتر بعنوان خاک صنعتی رسی استخراج می شوند. نمونه های مورد مطالعه دارای کانی های کائولینیت، ایلیت، مونتموریونیت، مسکویت، کوارتز و فلدسپات می باشد. شواهد کانی شناسی و ژئوشیمیایی، اندیس شیمیایی دگرسانی CIA و اندیس شیمیایی هوازدگی CTW نشان دهنده درجات پایین تا متوسط دگرسانی و هوازدگی در نمونه های بخش های سطحی در مناطق مورد مطالعه در می باشند ولی احتمال وجود ذخایر بررسی مناسب در عمق بیشتر وجود دارد.

کلیدواژه ها

کانی زایی رس، کائولینیت، ارومیه دختر، کوهزایی زاگرس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.