نخستین گزارش از مشاهده فسیل زنده Triops cancriformis در شالیزارهای منطقه لردگان چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 590
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد فتح اللهی

عضو هیئت علمی گروه شیلات و محیط زیست دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین

فرهاد محمودی

دانش آموخته کارشناسی ارشد بومشناسی آبزیان دانشگاه صنعتی اصفهان

هاجر ابراهیمی

دانشجوی شیلات و محیط زیست دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین

چکیده

در این گزارش نخستین بار بی مهره موسوم به سپردار (میگو) بچه وزغی با نام عمومی Tadpole shrimp و با نام علمی Triops cancriformis مشاهده و گزارش می گردد. محل مشاهده آن در کرت های محدود برنجزارها و در مرحله داشت و پرآبی کرت ها در نقطه UTM 504959, 3488451 در منطقه سرتنگ دینار عالی از شهرستان لردگان چهارمحال و بختیاری بوده است. این موجود نخستین بار در ایران در منطقه آذربایجان غربی در سال 1384 و در منطقه ملایر در 1389 گزارش شده است. ویژگی منطقه زیستگاهی این فسیل زنده در استان چهارمحال و بختیاری نیز نوع خاص زیستگاه آن و خشک بودن آن برای سالهای مدید است و احتمال محو یا پنهان ماندن آن برای سال های دیگر نیز می رود. این نکته از آن جهت مهم است که در گزارش های محففین در دنیا عنوان شده است که تخم های این موجود می تواند برای سال های درحالت خفته در خشکی برای شکفتن آن بعدی نهان بماند و این مشاهده یک سند برای این موضوع خواهد بود. در بی مهرگان آبزی این وضعیت زیستی برا یموجودات ریزتر مانند دافنی ها و روتیفرها و یا بی مهرگان درشت تر مانند آرتیما وجود دارد و برای سپردار بچه وزغی درعین بزرگ بودنف محدود بودن زیستگاه و دوره کوچک زندگی، سازگاری برای فرصت یابی تولید سیستم های مقاوم در مشاهده حاضر برای محققین جذاب خواهد بود. برای ارزیابی بیشتر امیدواری وجود دارد که با وجود خشکی امسال در سال های پربارش آتی پراکنش و یا گسترش جمعیتی آنها این اجازه داده شود تا بررسی بیشتری برای تحقیق یا حتی بهره برداری شیلاتی صورت بگیرد.

کلیدواژه ها

فسیل زنده، Triops cancriformis، لردگان، چهارمحال و بختیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.