رابطه دین و اخلاق با نگاه به خاستگاه ها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی علمی پژوهشی علم و دین
  • کد COI اختصاصی: NSCSR01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 724
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا رضایی

کارشناسی ارشد الهیات

چکیده

دانش اخلاق به حوزه های مختلف توصیفی و توصیه ای در زمینه مباحث معرفت شناختی٬ منطقی و ارزشی می پردازد. یکی از مباحث مهم در کلام جدید و نیز حوزه فلسفه اخلاق٬ دین و اخلاق و ارتباط این دو می باشد. علم اخلاق و دین عبارت است از بینش ها٬ منش ها و کنش هایی که بیانگر نجات و سعادت انسانی هستند. تبیین جایگاه و ارتباط اخلاق با سایر معارف بشری و الهی٬ تداخل یا همپوشی این دو حوزه و فهم درست این دو از مسائلی است که بحث های فراوانی را بر انگیخته است.این رابطه از دیرباز در حوزه رفتار انسان قرار گرفته و از انواع ارتباط مفهومی٬ حکمی٬ معرفتی٬ انگیزشی٬ تضمینی٬ ذاتی٬ منطقی٬ هستی شناختی و غایت شناختی میان دین و اخلاق سخن گفته می شود. اما می توان با نگاه کردن به سر منشأها و خاستگاه های دین و اخلاق به رابطه این دو در خاستگاه هایشان و نسبت هایی که برقرار می کنند از این طریق پی برد.هدف این است که ارتباط دین و اخلاق را در زندگی انسان بیابیم و بدانیم چگونه دین و اخلاق می توانند انسان را در دستیابی به اهدافش یاری کنند٬ زیرا اخلاق و دین از ابتدای زندگی آدمی همواره از موضوعاتی بوده اند که نقش هدایت گری را ایفا نموده اند٬ اهمیت و ضرورت شناخت درست ارتباط دین و اخلاق از همین امر نشأت می گیرد و اکثر صاحب نظران عرصه فلسفه دین و مباحث اخلاقی به آن پرداخته اند و ارتباط دین و اخلاق را به تصویر کشیده اند و مواضع خود را بیان نموده اند. در تبیین ارتباط آن دو٬ سه رویکرد وجود دارد که عبارتند از: تباین٬ اتحاد و تعامل.نگارنده با بیان خاستگاه دین و اخلاق به ریشه ی این رویکردها پرداخته و خاستگاه دین و اخلاق از دیدگاه اسلام را در این زمینه بیان می دارد و بنابر مبانی انسان شناسی اسلامی رابطه فرد-خدا پایه رشد وسلامت روانی فرد را در تمامی مراحل زندگی تشکیل می دهد. در نتیحه از این طریق او به آرامش قلبی و روانی دست میابد و باعث اصلاح امراض نفسانی اومی گردد وتوسط انجام عبادت که در دین سفارش شده او را فردی آرامتر امیدوارتر و شادتر برای حضور در اجتماع و خانواده می سازد.

کلیدواژه ها

دین، اخلاق، رابطه، خاستگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.