CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

برآورد تبخیر - تعرق در شرایط استاندارد (ETc) و نیاز خالص آبیاری (Irr.Req) گل رز برای فضای باز (مطالعه موردی محلات، اراک و ورامین)

عنوان مقاله: برآورد تبخیر - تعرق در شرایط استاندارد (ETc) و نیاز خالص آبیاری (Irr.Req) گل رز برای فضای باز (مطالعه موردی محلات، اراک و ورامین)
شناسه ملی مقاله: BAGHBANI11_698
منتشر شده در یازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی اکبر عزیزی زهان - محقق موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج ایران
سیدمحمد بنی جمالی - عضوهیئت علمی پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مهدی شهابی فر - عضوهیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج ایران
سمانه پورمنصور - کارشناس موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج ایران

خلاصه مقاله:
رز از محبوبترین گلهای جهان و تجارت آن سودآور است. ایران از نظر تولید گل رتبه 17 را دارد. سطح زیر کشت رز نسبت به سایر گیاهان کم ولی حساسیت کیفی و اقتصادی آن ایجاب میکند تا مدیریت باغ از نظر تامین نهاده ها و عملیات به باغی با دقت انجام شود. از جمله مهمترین عملیات مرحله داشت، مدیریت و برنامه ریزی آبیاری است. پایه و اساس مدیریت و برنامه ریزی آبیاری گیاه رز آگاهی از مقدار نیاز آبی آن در طول مراحل رشد است. که در مورد بسیاری از گیاهان زینتی از جمله گل رز در اسناد و مراجع ملی و حتی بین المللی وجود ندارد. لذا برآورد تبخیر- تعرق (ET) و ضریب گیاهی (Kc) آن ضروری است. در این مقاله تبخیر - تعرق گیاه رز در شرایط استاندارد (ETc) و نیاز خالص آبیاری (Irr.Req) آن برای فضای باز در مراحل مختلف رشد سه منطقه عمده کشت این گیاه (محلات، اراک و ورامین) برای چند تاریخ کاشت برآورد شده است. براساس نتایج تبخیر - تعرق گل رز در شرایط استاندارد (ETc) و نیاز آبیاری (Irr. Req) آن برای محلات، اراک و ورامین به ترتیب برابر 1313/7، 880/5، 1231/2 و 1291/9، 848/5، 1220/9 میلیمتر بود. با نتایج حاصل میتوان برآورد مناسبی از آب لازم برای توسعه کشت و طراحی آبیاری ارائه کرد. هیدرومدول آبیاری رز در طول فصل را مشخص و برنامه ریزی آبیاری باغ را برای بافتهای مختلف خاک انجام داد. تدقیق برآوردها با انجام پژوهشهای دقیق تر پیشنهاد میشود.

کلمات کلیدی:
استان تهران، استان مرکزی، برنامهریزی آبیاری، ضریب گیاهی، مدیریت آبیاری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/941546/