رزیابی سازگاری پیوند و قدرت رشد برخی پایه های رویشی برای گونه های مختلف آلو و گوجه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI11_589
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 799
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محی الدین پیرخضری

استادیار پژوهش، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

آلو و گوجه یکی از مهمترین میوه های هسته دار در جهان و کشور می باشند. ایران با تولید 265 هزار تن هفتمین کشور تولید کننده است. پایه ها در استقرار گیاه در خاک، قدرت جذب آب و عناصر غذایی، کنترل اندازه گیاه، زود باردهی و تحمل به تنش های زنده و غیر زنده تعیین کننده هستند. در کشور تقریبا تمامی باغ های آلو و گوجه روی پایه های بذری گوجه (میروبالان ) هستند. در این تحقیق پایه های رویشی میروبالان c29، پنتا، تترا، سنت جولین آ، ماریانا 2624، GF677 و GN15 به همراه پایه بذری گوجه بعنوان شاهد برای ارقام آلو ژاپنی ( سیمکا و شماره (16 و آلو اروپایی ( زوچلو) و گوجه شهریار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این پژوهش ( فاز اول)، گیرایی پیوند، صفات ر شدی مانند: ارتفاع درخت، ابعاد تاج، طول و قطر شاخه سال و محیط تنه 20) سانتی متر بالای محل پیوند) بررسی گردید. این پروژه در قالب طرح فاکتوریل با دو فاکتور پایه و رقم بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در هر تکرار دو درخت در کرج (ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال شهر) انجام گردید. تجزیه واریانس و مقای سه میانگین ها با نرم افزار SAS انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی داری را در کلیه صفات مورد ارزیابی نشان داد. نتایج گیرایی پیوند نشان داد که گوجه روی پایه های دورگ بین گونه های جی اف 677 و جی ان 15 نا سازگار بوده و گیرایی بین صفر تا 4 درصد داشتند. بی شترین ارتفاع درخت مربوط به رقم سیمکا روی پایه جی اف 677 و شماره 16 روی پایه بذری بود. در مجموع بیشترین ارتفاع مربوط به پایه بذری بود و کمترین ارتفاع روی پایه ماریانا، سنت جولین آ و تترا بود.

کلیدواژه ها

اثر پایه، پایه بذری، خصوصیات رویشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.