ارزیابی خصوصیات میوه حاصل از تلاقی کنترل شده ارقام جدید گردو

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI11_503
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی فلاح

دانشجوی دکتری گروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

کورش وحدتی

استادگروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

داراب حسنی

استادیارگروه باغبانی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، ایران

موسی رسولی

دانشیار، گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر، ایران

چکیده

گردو (Juglans regia L.) یکی از مهمترین میوه های خشکباری در ایران است. انجام تلاقی هدفمند بین ژنوتیپهای برتر شناسایی شده در کشور با ارقام تجاری گردو، میتواند یک راهبرد مناسب جهت دستیابی به نتاج با خصوصیات مطلوب باردهی باشد و مشکلات مربوط به برخی صفات باردهی در این ارقام و ژنوتیپها را رفع نماید. در این راستا تلاقی کنترل شده شامل ارقام Caspian، Persian و Chandler به عنوان والدهای مادری و ارقام Lara و Franquette و ژنوتیپ برتر 35T به عنوان والد پدری انجام گرفت. درصد تشکیل میوه در تلاقیهای مختلف محاسبه و خصوصیات میوه های حاصل از تلاقیها شامل وزن ، طول، عرض و ضخامت خشک میوه، وزن مغز، درصد مغز، ضخامت پوست چوبی، ضخامت غشاء درونی، میزان شکاف انتهایی، شکل میوه و رنگ مغز مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج درصد تشکیل میوه نهایی در تلاقیها بین 15/99 تا 29/66 درصد مشاهده شد. وزن خشک میوه در ترکیب تلاقی ♀Persian × ♂Lara با 10/71 گرم دارای بیشترین مقدار بود. وزن مغز در ترکیب تلاقی ♀Persian × ♂35T با 6/45 گرم بیشترین مقدار مشاهده شد. درصد مغز در ترکیب تلاقی Persian × 75/31) ♀♂35T درصد) و 75/06) ♀ Persian × ♂ Franquette درصد) دارای بیشترین مقدار بود و از این نظر بهترین ترکیب تلاقی معرفی شدند. همچنین، رنگ مغز تمامی نتاج حاصل از تلاقیها روشن بود و سایر خصوصیات میوه اندازه گیری شده در نتاج، نیز درحد مطلوب مشاهده شد.

کلیدواژه ها

ارقام ایرانی گردو، درصد تشکیل میوه، صفات پومولوژیکی، گرده افشانی کنترل شده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.