بررسی اثر محیط کشت پایه، نوع و غلظت قند و ترکیبات مختلف تنظیم کننده های رشدی بر ریزازدیای گیاه بذرالبنج مشبک (Hyoscyamus reticulatesL.)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI11_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 558
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیب بالقچی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

بهمن حسینی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

علیرضا فرخزاد

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

گیاهان متعلق به جنس بذرالبنج )Hyoscyamus( برخی از ترکیبات مهم از جمله هیوسیامین و آسکوپولامین را به عنوان متابولیتهای ثانویه تولید میکنند که طیف وسیعی از فعالیتهای دارویی و سمی را نشان میدهند. بذرالبنج مشبک )H.. reticulatus( یکی از گیاهان دارویی است که از منابع اصلی تروپان آلکالوئیدهایی مثل هیوسیامین و آسکوپولامین شناخته میشود. باززایی درون شیشه ای از پتانسیل بالایی جهت تولید پایه های برتر گیاهان دارویی با کیفیت بالا برخوردار است. پژوهش حاضر به منظور شناسایی بهترین نوع محیط کشت، بهترین غلظت قند و شرایط مناسب محیطی جهت کشت درون شیشه ای طراحی گردید. در این تحقیق باززایی شاخه و درصد جوانه زنی در محیط کشتهای مختلف MS(،MS 1/2، MS Modified و )B5 تکمیل شده با 2 میلی گرم در لیتر -6 بنزیل آدنین )BA( در ترکیب با 0/1 میلی گرم در لیتر ایندول -3 استیک اسید (IAA) و کربوهیدراتهای مالتوز، ساکارز و گلوکز در غلظت-های 20، 30و 40 گرم در لیتر مورد مطالعه قرار گرفت. در بررسی اثر نوع محیط کشت بیشترین شاخه باززایی شده و بیشترین درصد جوانه زنی به ترتیب با میانگین 17/06 شاخه در هر تیمار، 88/33 درصد در محیط کشت B5 و کمترین باززایی شاخه با میانگین 4/27 در محیط کشت ½ MS بدست آمد. شاخه های باززاشده در محیط کشت 1/2MS و MS تکمیل شده با غلظتهای مختلف IAA و 0) IBA، 0/5 و 1 میلی گرم در لیتر) در طی 4 هفته، ریشه دار شدند. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که حداکثر میانگین القای ریشه در محیط کشت MS حاوی هورمون IBA با غلظتهای 1/1 و 2/2 میکرومول با میانگین 85/50 ریشه مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

بذرالبنج مشبک، محیط کشت، کربوهیدرات و تنظیم کننده های رشد گیاهی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.