بررسی احکام حق سرقفلی و کسب و پیشه تجارت در حقوق ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی حقوق(تحولات مسئولیت های مدنی در نظام حقوقی ایران)
  • کد COI اختصاصی: LAWMAYBOD05_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده حنانه نمازی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

عصمت سوادی

استادیار، گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سکینه کرمی

استادیار، گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

قوانین مربوط به تنظیم روابط موجر و مستاجر به علت کثرت استفاده از املاک اجاره ای، از جمله مهمترین قوانین هر کشور محسوب می شوند. در این راستا، بحث سرقفلی و حق کسب و یشه و تجارت، از مباحث مهم اجازه محل های تجاری هستند به طوری که ضرورت شناخت مفاهیم مرتبط با این دو موضوع و بیان افتراق آن می تواند دست مایه مناسبی برای کارشناسان در تعیین حقوق مذکور باشد. لذا با توجه به اهمیت موضوع این پژوهش با هدف بررسی بررسی احکام حق سرقفلی و کسب و پیشه تجارت در حقوق ایران، در قالب یک مطالعه توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. گرد آوری اطلاعات و داده ها نیز، به صورت کتابخانه ای و با استفاده از بررسی و مرور منابع موجود از جمله کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها، پرونده های حقوقی، سایت های الکترونیکی وغیره مورد گردآوری قرار گرفته شد. در نهایت در این نوشتار، ضمن تعریف و بیان مفهوم سرقفلی، به بررسی ضوابط تشکیل دهنده سرقفلی و مبانی پیدایش سرقفلی و حق کسب و پیشه در حقوق ایران پرداخته می شود. در نتیجه نیز بیان می دارد که توقیف و تملیک سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت در هر صورت چه قایل به تفکیک آن باشیم و یا معتقد به وحدت باشیم، هیچ منع قانونی ندارد. . ولیکن در مورد حق کسب و پیشه و تجارت اگرچه مانند حق سرقفلی حقی کاملا آزاد نمی باشد و ممکن است در پس حوادثی مانند تغییر شغل مستاجر و غیره زایل شود، اما چون این حق یک حق مالی می باشد و قابل داد و ستد و دارای ارزش اقتصادی است، صرف وجود احتمالات نمی توان حق موجود فعلی را نادیده گرفت بنابراین توقیف و تملیک حق کسب و پیشه و تجارت نیز هیچ منع قانونی ندارد.

کلیدواژه ها

حق سرقفلی، حق کسب و پیشه و تجارت، حقوق موضوعه، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.