شیوع واریس بارداری و عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به بیمارستان های زنان سطح شهر تبریز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 22، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-22-9_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دکتر دارا الوندفر

استادیار گروه جراحی عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

ماهرخ علیزاده

کارشناس ارشد پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

مهدی خانبابایی گول

کارشناس ارشد پرستاری، مرکز تحقیقات واحد توسعه بالینی بیمارستان شهدا، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

مقدمه: با توجه به عدم گزارش شیوع واریس بارداری در ایران و عوارض نامطلوبی که این نوع واریس بر بارداری و زایمان دارد، مطالعه حاضر با هدف شیوع واریس بارداری و عوامل مرتبط با آن انجام شد. روش کار: این مطالعه تحلیلی- مقطعی در سال 1397 بر روی 275 زن باردار در بیمارستان های زنان سطح شهر تبریز انجام شد. جهت تعیین شدت علائم واریس از چک لیست CEAP استفاده شد. داده ها پس از تکمیل به صورت دستی توسط پژوهشگر جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در مطالعه حاضر شیوع واریس بارداری 18/18% (50 نفر) بود و از میان زنانی که به واریس مبتلا شده بودند، اکثر آنها یعنی 26 نفر (4/9%) واریس خفیف داشتند. همچنین بین واریس بارداری و متغیر های سن (005/0=p)، شاخص توده بدنی (02/0=p)، سن بارداری (001/0=p)، مصرف سیگار (01/0=p) و سابقه ترومبوز ورید عمقی (03/0=p) ارتباط آماری معناداری وجود داشت. نتیجه گیری: شیوع واریس بارداری در مطالعه حاضر در حدود 2/18% بود و عواملی همچون سن، شاخص توده بدنی، سن بارداری، مصرف سیگار و سابقه ترومبوز ورید عمقی، از عوامل اصلی موثر بر ابتلاء به این بیماری بودند.

کلیدواژه ها

بارداری, ریسک فاکتور, واریس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.