خوشه بندی و رتبه بندی کشورهای جهان بر اساس شاخص رقابت پذیری جهانی و تعیین وزن بهینه شاخص ها در هر خوشه با استفاده از تصمیم گیری چندمعیاره

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی مدیریت صنعتی
  • کد COI اختصاصی: IMCONFERENCE04_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصباح سیوندیان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

امیرسالار ونکی

دانشجوی دکتری دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

هاشم آقازاده

استاد دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

چکیده

گسترش روند جهانی سازی و در نتیجه افزایش رقابت پذیری میان کشورها، و همچنین تاثیر مثبت رقابت پذیری بر رشد اقتصادی بلندمدت کشورها، رقابت پذیری را به عنوان یک هدف اقتصادی مهم در بستر جهانی سازی، مورد توجه بسیاری از سیاستگذاران اقتصادی در سرتاسر جهان قرار داده است. از این رو سازمان های بین المللی بسیاری مدل ها و شاخص هایی را به منظور سنجش رقابت پذیری ملی ارائه داده اند. از این میان شاخص رقابت پذیری جهانی ( GCI ) که مشتمل بر 114 شاخص مهم است که در 12 ستون ترکیب شده اند، امکان شناسایی نقاط قوت و ضعف رشد اقتصادی، توسعه و رقابت پذیری را برای کشورها فراهم می آورد. اگرچه در شاخص رقابت پذیری جهانی به هر یک از دسته ها با توجه به مراحل توسعه، وزن متفاوتی اختصاص داده شده، اما وزن های ثابتی برای داده های اساسی هر کشور در نظر گرفته شده است. حال آنکه تاثیر هر یک از شاخص ها در تعیین رقابت پذیری کشورها متفاوت می باشد. از طرف دیگر، به دلیل اینکه محیط رقابتی کشورها از یکدیگر متمایز است، نیاز است تا کشورهایی که از نظر محیط رقابتی به یکدیگر شبیه هستند، با یکدیگر مقایسه شوند. از این رو به منظور پر کردن خلا موجود در این پژوهش ابتدا با استفاده از الگوریتم خوشه بندی C میانگین فازی کشورها را بر اساس میزان شباهت محیط رقابتی خوشه بندی می کنیم. سپس وزن بهینه ستون ها در هر خوشه را با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره CCSD ، بدست می آوریم. در نهایت با استفاده از روش های رتبه بندی ARAS و WASPAS ، کشورهای هر یک از خوشه ها را رتبه بندی می کنیم.

کلیدواژه ها

شاخص رقابت پذیری جهانی، خوشه بندی C میانگین فازی، تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.