تبیین مفهوم عدالت در توزیع فضایی- کالبدی شهر ایرانی– اسلامی (نمونه موردی: منطقه شمال شهر بیرجند)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 2، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-2-16_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یداله غلام پور

دانشجوی دکتری شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی کرمان. ایران

حمیدرضا صادقپور

کارشناس مدیریت، معاون سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بیرجند. ایران

حسین حسین پور

کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، کارشناس دفتر امور شهری و شوراهای استانداری خراسان جنوبی. ایران

چکیده

امروزه بی عدالتی فضایی و نابرابری در توزیع خدمات در شهرها که ناشی از تسلط نظام سرمایه داری بر فضاهای شهری است یکی از چالش های ایجاد شده در فضای شهری می باشد. هر چند که این معضل درمکاتب مختلف از جمله لیبرالیسم و سوسیالیسم مورد بررسی و نقد قرار گرفته ولی پر واضح است کهآموزه های اسلام با مفهوم عدل و حق عجین بوده و عدالت را ابزار رساندن حق به صاحب واقعی آنمعرفی می کند. در این تحقیق به بررسی شش معیارآزادی، نیاز، اصل تفاوت، منفعت عمومی، استحقاق وبرابری فرصت ها که از متون اسلامی استخراج شده اند در شهر بیرجند پرداخته شده است. با بررسی میزانرضایتمندی شهروندان، نحوه توزیع خدمات شهری و دسترسی آسان به خدمات و منابع جهت سنجشمیزان عدالت فضایی در این شهر بررسی گردید. که منتج به ناعادلانه بودن توزیع خدمات و منابع در ناحیهمورد مطالعه شده است. لذا پیشنهاد می گردد مدیریت شهری بیرجند در جهت توزیع یکسان و برابرخدمات شهری و منابع با هدف دستیابی به عدالت فضایی و برابری در توزیع خدمات برای همه مناطق شهر اقدام نماید.این تحقیق از نوع توسعه ای و پیمایشی بوده و با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر تهیه شده است که در آن ازروش اسنادی و کتابخانه ای نیز بهره گرفته است. هدف این تحقیق تبیین مفهومی اسلامی از عدالت فضاییدر شهر ایرانی- اسلامی بوده و عادلانه بودن عدالت فضایی در شهر بیرجند سنجیده می شود.

کلیدواژه ها

عدالت فضایی، خدمات شهری، عدالت اجتماعی، مکتب اسلام، شهر بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.