بررسی روند تغییرات شاخص های گردوغبار در رابطه با عوامل اقلیمی (مطالعه موردی: شهر ایلام)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی گرد و غبار
  • کد COI اختصاصی: TICD02_157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 687
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد سروریان

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه ایلام

مهدی حیدری

استادیار گروه علوم جنگل، دانشگاه ایلام

مسعود بازگیر

استادیار گروه مهندسی خاک، دانشگاه ایلام

چکیده

پدیده گردوغبار با توجه به وسعت و شدت آن به یکی از جدی ترین بحران های زیست محیطی قرن اخیر در نواحی غرب و جنوب غربیایران تبدیل شده است. تجربه نشان داده که تغییرات عناصر اقلیمی موجود در طبیعت مانند بارندگی، باد و ... باعث نوسان پدیدهگردوغبار می گردد. هدف از این تحقیق بررسی روند تغییرات شاخص های گردوخاک و چگونگی تاثیر پارامترهای اقلیمی بر اینشاخص ها می باشد. بدین منظور از آمار ایستگاه سینوپتیک شهر ایلام در غرب ایران استفاده گردید و ضمن بررسی روند داده هایاقلیمی و گردوخاک، ارتباط و همبستگی بین شاخص های گردوغبار و داده های اقلیمی با استفاده از آنالیز آماری بررسی گردید. نتایجبیانگر آن بود که تعداد روزها و غلظت گردوغبار از سال 1384 به بعد افزایش قابل توجهی داشته است. بررسی تغییرات ماهانه پارامترهایاقلیمی و گردوغبار نشان داد که در ماه های خشکسال با کاهش بارندگی، افزایش دما و کاهش رطوبت غلظت گردوغبار افزایش یافتهاست. پارامترهای دما، رطوبت، بارندگی و سرعت باد به ترتیب بیشترین همبستگی را با غلظت گردوغبار به عنوان شاخص ارزیابیگردوغبار داشته اند. غلظت ماهانه گردوغبار با رطوبت و بارندگی همبستگی معنی دار منفی و با دما همبستگی مقبت معنی داری وجوددارد. بین غلظت گردوغبار و سرعت باد همبستگی معنی داری مشاهده نشد. همچنین بررسی رگرسیون گام به گام نشان داد که دماموثرترین عامل اقلیمی بر تغییرات گردوغبار است (Sig=0/000, β=0/361).

کلیدواژه ها

روند تغییرات، شاخص گردوغبار، عوامل اقلیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.