ارزیابی سمیت رنگ بیسیک بلو 41 پس از تخریب فتوکاتالیستی توسط نانوکامپوزیت-ZnO/Y Zeolite به وسیله دافنیا مگنیا

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC12_257
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کریمی نژاد

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهدمشهد، ایران

محسن حقیقی

کارشناس ارشد بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: رنگها یکی از عمدهترین آلاینده های زیست محیطی در پساب صنایع نساجی میباشند که سمی، سرطان زا، جهش زا و غیر قابل تجزیه بیولوژیکی می باشد. لذا، در این تحقیق سمیت محلول حاوی رنگ بیسیک بلو و محصولات حاصل از تجزیه آن پس از فرایند فوتوکاتالیستی توسط نانوکامپوزیت ZnO/Y-Zeolite مورد ارزیابی قرار گرفت.روش کار: ساختار و مرفولوژی نانوکامپوزیت ZnO/Y-Zeolite با استفاده از آنالیزهای XRD، FE-SEM و TEM بررسی شد. تاثیر پارامترهای مختلف عملیاتی مانند زمان واکنش، pH اولیه، و غلظت آلاینده مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، به منظور تعیین سمیت پساب خروجی از فرایند فوتوکاتالیستی، از آزمون Bioassay با استفاده از نشانگر زیستی دافنیا مگنیا استفاده شد و سمیت 24، 48 و 72 ساعته مورد بررسی قرار گرفت.نتایج حاصله توسط نرم افزار Excel 2016 و SPSS 16 آنالیز شد.یافته ها: نتایج حاصل از انالیز XRD وجود ZnO و Y-Zeolite را به عنوان فاز بلوری در ساختار نانوکامپوزیت را تایید کرد. تصاویر FE-SEM و TEM نشان داد که نانو ذرات ZnO به صورت یکنواخت در سطح زئولیت پخش شده است. نتایج حاصل از مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که در pH=3 ، غلظت رنگ 10 میلی گرم بر لیتر بیشترین راندمان حذف برابر % 95/6 بعد از گذشت 120 دقیقه از زمان واکنش بدست آمد. از طرفی، نتایج مطالعه سمیت نشان داد که در ابتدای فرایند سمیت محلول افزایش می یابد اما با گذشت زمان واکنش و تجزیه محصولات جانبی تخریب فوتوکاتالیستی آلاینده بطور پیوسته از سمیت محلول کاسته می شود به طوری که سمیت بسیار ناچیزی پس از گذشت 120 دقیقه از زمان واکنش مشاهده شد.نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد نانوکامپوزیت ZnO/Y-Zeolite کارایی بالایی در حذف رنگ بیسیک بلو 41 و کاهش سمیت ناشی از محصولات جانبی آن حین فرایند دارد و می تواند به عنوان یک روش موثر برای تصفیه فاضلاب های حاوی رنگ مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بیسیک بلو 41، فتوکاتالیستی، نانوکامپوزیت، دافنیا مگنیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.