فناوری گیاه پالایی: مروری بر حذف فلزات سنگین توسط گیاهان در خاک های آلوده

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC12_224
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 690
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه اکبری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان

نظام میرزایی

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان

چکیده

زمینه و هدف: جست وجوی راه حلی مناسب برای پاسخ به مشکلات زیست محیطی که ناشی از صنعتی شدن جهان و رشد جمعیت است از چالش های اساسی برای دانشمندان می باشد. در حال حاضر از مهم ترین چالش ها در زمینه محیط زیست، افزایش تدریجی غلظت فلزات سنگین در خاک به دلیل عدم تجزیه آنها توسط میکروارگانیسم ها است. فلزات سنگین با اثرات بالقوه جهش زایی، تخریب سلول و سرطانزایی، مخاطرات را بر سلامت انسان و سایر موجودات زنده دارد. بنابراین، تصفیه خاک آلوده به فلزات سنگین می تواند تنها گزینه موثر برای کاهش اثرات منفی بر سلامت اکوسیستم باشد. تکنیک های رایج حذف فلزات سنگین از خاک آلوده بسیار گران و مخرب محیط زیست است. گیاه پالایی((Phytoremediation با استفاده از گونه های مختلف گیاهی، کم هزینه و موثر بوده و برای پاکسازی بدون واسطه محیط زیست از فلزات سنگین موثر می باشد. هدف این مقاله مروری بررسی فناوری نوین گیاه پالایی و انواع روش ها برای کاهش آلودگی فلزات سنگین از خاک در نظر گرفته شد.روش کار: این مطالعه به روش مروری بر روی مطالعات انجام شده در سایت های معتبر علمی در رابطه با گیاه پالایی فلزات سنگین در خاک های آلوده انجام گردید. معیار ورود اطلاعات مقالات مرتبط با موضوع و حاوی کلمات کلیدی تحقیق بوده است.یافته ها: فرایند گیاه پالایی در سطح زمین تحت تاثیر عوامل مختلفی از قبیل توزیع ناهموار آلاینده ها، pH خاک، پاتوژن ها، مواد مغذی، رطوبت و دما است و شناسایی گونه های گیاهی با توانایی تولید زیست توده ای بالا و ظرفیت انباشت فلزات سنگین بسیار مهم است. گیاه پالایی مزایا قابل توجهی در مقایسه با سایر روش ها فراهم می کند و بعد از حذف آلاینده های استخراج شده، ممکن است مجددا زیست توده محصول برای ایجاد و همگن سازی انرژی و تولید سوخت های زیستی یا به عنوان یک ماده خام برای فرایندهای صنعتی استفاده شود. با توجه به مزایای بالقوه، تکنیک های گیاه پالایی، یک جایگزین معتبر برای روش های فیزیکوشیمیایی و بدست آوردن منافع در هر دو شرایط اقتصادی و محیطی است. دانش کاملتری از توانایی ها و محدودیت های گیاه پالایی قطعا می تواند استفاده از این تکنیک را در آینده برای حذف فلزات سنگین افزایش دهد.نتیجه گیری: تفاوت زیادی بین استفاده از گیاه پالایی و عدم استفاده از آن در کاهش آلودگی خاک وجود دارد. گیاه پالایی را می توان به عنوان یک راه حل برتر برای حذف فلزات سنگین به دلیل مزایای آن به عنوان یک تکنولوژی کم هزینه، کارآمد و سازگار با محیط زیست به کار برد.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، گیاه پالایی، آلودگی خاک، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.