مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی عصب از راه پوست با ترکیب دارویی هیوسین-پرومتازین بر طول مرحله دوم زایمان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 22، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-22-8_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه پاینده

کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

فاطمه ناهیدی

دانشیار گروه مامایی و بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مامایی و بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

ملیحه نصیری

استادیار گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

افسانه فولادی

متخصص بیهوشی، بیمارستان شهید چمران شهرستان کنگاور، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

چکیده

مقدمه:طول مدت زایمان، از عوامل موثر بر نتایج حاملگی و آسیب های وارده بر مادر و جنین است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) با ترکیب دارویی هیوسین - پرومتازین بر طول مدت مرحله دوم زایمان انجام گرفت. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو گروهه در سال 1396 بر روی 84 زن باردار واجد شرایط مراجعه کننده به بیمارستان شهید چمران شهرستان کنگاور انجام گرفت. افراد در دو گروه 42 نفره TENS و هیوسین- پرومتازین قرار گرفتند. در شروع فاز فعال در گروه دارو 20 میلی گرم هیوسین و 25 میلی گرم پرومتازین به صورت یک بار تزریق توام عضلانی تجویز شد. در گروه TENS از دستگاه TENS با دو جفت الکترود به ترتیبی که الکترودهای بالایی بین مهره های L1-T10 و الکترودهای پایینی بین مهره های S2-S4 در دو طرف ستون مهره ها قرار گرفت، استفاده شد. طول مدت مرحله دوم در دو گروه مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه17) و آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: دو گروه از نظر میانگین طول انقباضات در مرحله اول زایمان تفاوت آماری معنی داری نداشتند (86/0=p). همچنین دو گروه از نظر میانگین تعداد انقباضات تفاوت آماری معنی داری نداشتند (23/0=p). طول مدت مرحله دوم زایمان در گروه تحریک الکتریکی عصب از راه پوست 96/1±1/26 دقیقه و در گروه هیوسین-پرومتازین 54/1±7/30 بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (232/0=p). نتیجه گیری: تاثیر TENS و ترکیب دارویی هیوسین-پرومتازین بر طول مرحله دوم زایمان مشابه بوده و تفاوتی ندارند.

کلیدواژه ها

پرومتازین, تحریک الکتریکی عصب از راه پوست, مرحله دوم زایمان, هیوسین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.