تاثیر سلسله مراتب در محیط کالبدی بر بهبود ادراک کاربر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران، کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ACAECONF03_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 855
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن طبسی

دانشیار گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد

سلماز خوش نوافومنی

دانشجوی دکترای معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مربی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد

چکیده

سلسله مراتب در تمام اجزای سیستمی این جهان وجود دارد. در معماری نیز وجود عناصر دارای هم ارزشی مطلق در کنار یکدیگر نادر است. دو فضاکاملا0 هم ارزش نیستند حتی اگر اندازه و فرم آنها یکی باشد. این تفاوت ها می بایست توسط عواملی چون حریم و قلمرو نمایان شوند. در ارتباط با کلمه حریم تعاریف ارائه شده توسط رهبران واژه شناسی عرب را میتوان ذکر کرد چیزی که از آن من شده اید و به همین خاطر نباید آن را لمس کرده یا به آن وارد شد؛ هرآنچه که قابل احترام است و باید حفظ شود. از اینرو محرمیت انسانی دربرگیرنده یکی از این تعریف است البته در معماری مغربزمین نیز این مفهوم از زاویه حریم خصوصی به گونه ای کم رنگتر مطرح است. آنچه در این پژوهش بدان پرداخته شده است تاثیر این محرمیت بر میزان ادراک کاربر از محیط کالبدی است. محرمیت فضای خصوصی و حس مالکیت روی بالا بردن سطح و میزان درک ما از راحتی و کیفیت فضا تاثیرگذار است. به منظور ایجاد محرمیت، می بایست از مفهوم سلسله مراتب و اجرای آن در معماری بهره جست چرا که محرمیت بیرونی را نظام سلسله مراتبی تضمین می کند. در این مقاله ابتدا به تعریف مفاهیم سلسله مراتب، حریم و مصادیق آنها در معماری پرداخته شده و موضوع ادراک از دو بعد ماهوی(موارد مبتنی بر محتوای ادراک) و رویه ای(موارد مبتنی بر ساختار فرآیندی و کارایی آن بر محیط کالبدی) در وادی دو حوزه معرفتی فلسفه و روان شناسی محیط واکاوی گردیده است. در پی آن با استناد به مطالعات و داده های جمع آوری شده و تبیین چارچوب نظری در خصوص نقش مولفه معنا و فرایند ادراک معنادار در شکل گیری حس مکان، به این سوال پاسخ داده می شود که آیا با لحاظ کردن فاکتورهای موثر در افزایش میزان تفکیک پذیری و رعایت سلسله مراتب در فضا می توان بر میزان و کیفیت ادراک فضا و خوانایی محیط کالبدی توسط کاربر و در نتیجه آن افزایش میزان تعلق بدان محیط موثر بود

کلیدواژه ها

ادراک، کالبد، سلسله مراتب، علوم رفتاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.