ارزیابی شیوع قارچ در شبکه توزیع آب آشامیدنی و ارتباط آن با برخی پارامترهای کیفی آب آشامیدنی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین همایش پژوهشی سالیانه دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان
  • کد COI اختصاصی: CSUMSMED05_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا میرشکار

دانشجوی کارشناسی علوم آزمایشکاهی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

علی شهریاری

استادیار، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

سیده صدیقه حسینی

استادیار، مرکز تحقیقات علوم آزمایشکاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

محمد قره خانی

کارشناس مسئول بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان علی آباد کتول، علی آباد کتول، ایران

چکیده

مقدمه : مطابق با استاندارد بهداشت آب، مصرف آب آلوده به قارچ ها نمی توانند موجب بیماری های حاد شوند، ولی در بروز بیماری های مزمن و نارضایتی عمومی نقش دارد. این مطالعه جهت ارزیابی شیوع قارچ در شبکه آب آشامیدنی و ارتباطش با برخی شاخص های کیفی آب طراحی گردید.روش تحقیق : در این مطالعه تعداد 110 نمونه آب شبکه توزیع شهر علی آباد کتول استان گلستان در سال 1397 برداشت و از نظر آلودگی به قارچ، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی، اشرشیاکلی، کلر باقیمانده و pH مطابق با روش های استاندارد آزمایش آب بررسی شد. برای آنالیز آماری از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و کای دو نرم افزار spss18 در ضریب معنی داری کمتر از 05/0 استفاده شد.یافته ها : نتایج نشان داد که در 31 نمونه گونه های مختلف قارچ شامل آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس فومیگاتوس، ریزوپوس و پنی سیلیوم و در 26 نمونه کلیفرم کل شناسایی شد، ولی در هیچ نمونه ای کلیفرم مدفوعی و اشرشیاکلی مشاهده نشد. آنالیز آماری با کای دو نشان که بین شیوع کلیفرم کل و قارچ ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (p< 0.001). میانگین و انحراف معیار غلظت کلر (mg/l)، pH و کلیفرم کل (MPN/100ml) به ترتیب برابر 0.55±0.23 ، 7.30±0.30 و 1.65±4.39 بود.نتیجه گیری : شیوع قارچ در شبکه توزیع آب آشامیدنی به همراه کلیفرم کل بیانگر تنزل کیفیت میکروبی آب است. لذا استفاده از شاخص های میکروبی تکمیلی به صورت دوره ای برای ارزیابی دقیق تر آلودگی میکروبی و ارتقاء کیفیت آب آشامیدنی ضروری است.

کلیدواژه ها

آب آشامیدنی، شاخص آلودگی آب، کیفیت میکروبی آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.