بررسی آلودگی با هرپس ویروس تیپ 4 تک سمیان با روش Real Time PCR Taqman در چهار استان منتخب ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 73، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-73-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش تازیکه

گروه بیماریهای داخلی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

افشین رئوفی

گروه بیماریهای داخلی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

امید مددگار

گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران.

حسام الدین اکبرین

گروه آموزشی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

  زمینه مطالعه: عفونت های حاصل از هرپس ویروس ها در جمعیت تک سمیان در تمامی مناطق دنیا پراکنده بوده و از میان آن ها، هرپس ویروس های تیپ 4 تک سمیان یکی از مهمترین علل خسارت های اقتصادی در صنعت پرورش اسب هستند. آلودگی با هرپس ویروس تیپ 4 تک سمیان عمدتا منجر به بیماری تنفسی می شود. هدف: هدف از این مطالعه ارزیابی شیوع هرپس ویروس تیپ 4 تک سمیان در میان اسب های با نشانه های بالینی یا سابقه بالینی مرتبط با این ویروس در 4 استان کشور با حساس ترین روش موجود یعنی روش Real Time PCR تکنیک Taqman می باشد. روش کار: نمونه های خون و سواب بینی از تعداد 150 راس اسب با نشانه های بالینی یا سابقه بالینی مرتبط با این ویروس از 4 استان گلستان، خوزستان، تهران و آذربایجان غربی اخذ گردید. DNA نمونه ها استخراج شد و سپس با روش Real Time PCR Taqman  پیشنهادی سازمان OIE از جهت وجود این ویروس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: از مجموع 150 راس اسب نمونه گیری  شده، 18 راس (12%) از نظر هرپس ویروس تیپ 4 تک سمیان مثبت بودند. از نمونه های خون 7 مورد (6/4%) و از نمونه های سواب بینی 11 مورد (3/7%) از نظر هرپس ویروس تیپ 4 تک سمیان مثبت بودند. از 47 راس اسب نمونه گیری شده از استان گلستان، 45 راس اسب نمونه گیری  شده از استان خوزستان،  37 راس اسب نمونه گیری  شده از استان تهران و 21 راس اسب نمونه گیری  شده از استان آذربایجان غربی به ترتیب 6 راس (76/12%)، 3 راس (6/6%)، 5 راس (5/13%) و 4 راس (04/19%) از نظر هرپس ویروس تیپ 4 تک سمیان مثبت بودند. نتیجه گیری نهایی: مطالعه حاضر وجود این ویروس را در اسب های 4 استان کشور با روشی حساس و ویژه تایید نمود و بنابراین توجه به برنامه های کنترل و پیشگیری در مورد انتشار این ویروس باید مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

اسب, هرپس ویروس تیپ 4, Real time PCR, Taqman

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.