بررسی اثر ادجوانی نانوکیتوزان بر ایمنی زایی واکسن کشته ی آئروموناس هیدروفیلا در ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 73، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-73-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی علیشاهی

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز ، ایران

عذرا حاجی پور

دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مسعود قربانپور

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مهرزاد مصباح

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز ، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: اخیرا گزارشات متعددی از اثرات تحریک ایمنی و ادجوانی نانوکیتوزان در حیوانات مختلف گزارش شده است. هدف: در این مطالعه، اثر ادجوانی نانوکیتوزان تولید شده از کیتوزان حاصل از کیتوزان پوسته میگو بر ایمنی زایی واکسن کشته آئروموناس هیدروفیلا در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: تعداد 300 عدد ماهی کپور معمولی (با وزن متوسط 6/5±51 گرم) به چهار گروه (هر گروه 75 ماهی و 25 ماهی در هر تکرار) تقسیم شدند. گروه 1، 2 و 3 با واکسن آئروموناس هیدروفیلا ایمن شدند. در گروه 1 واکسن بدون ادجوان، گروه 2، واکسن همراه ادجوان فروند و گروه 3 واکسن همراه ادجوان نانوکیتوزان استفاده شد. گروه 4 (شاهد) با سرم فیزیولوژی تزریق گردید. ماهی های هر گروه در روز صفر و 14 ایمن شدند و به مدت 6 هفته با شرایط مشابه نگهداری و تغذیه شدند. خونگیری در انتهای هفته 2، هفته 4 و هفته 6 تحقیق انجام گرفت. برخی شاخص های ایمنی مانند تعداد گلبول های سفید خونی، فعالیت لایزوزیم و قدرت ضدباکتریایی سرم، فعالیت کمپلمان، میزان احیای NBT ، پروتئین و گلوبولین تام و عیار آنتی بادی ضد آئروموناس هیدروفیلا بررسی شد. در انتهای دوره ماهی ها با غلظت LD50 باکتری زنده آئروموناس هیدروفیلا چالش داده شدند و میزان تلفات طی 10 روز ثبت شد. نتایج نشان داد که تعداد گلبول های سفید خونی، فعالیت لایزوزیم سرم، میزان گلوبولین، میزان فعالیت NBT و عیار پادتن در دو تیمار فروند و نانوکیتوزان در مراحل نمونه گیری افزایش معنی داری نسبت به تیمار کنترل یافت(P< 0.05). در میزان فعالیت ضدباکتریایی و سطح آلبومین سرم در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری مشاهده نگردید(P> 0.05). تلفات بعد از چالش نیز در هر دو تیمار نانوکیتوزان و فروند کاهش معنی داری نسبت به تیمار بدون ادجوان و کنترل نشان دادند(P< 0.05). نتیجه گیری نهایی: بر اساس نتایج این تحقیق نانوکیتوزان دارای خواص ادجوانی مناسب و قابل رقابت با ادجوان فروند بوده و گزینه خوبی برای جایگزینی ادجوان های رایج ماهی می باشد.

کلیدواژه ها

نانوکیتوزان, ادجوان, کپور معمولی, آئروموناس هیدروفیلا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.