پایش کیفیت خاک با استفاده از روش نقشه برداری رقومی در اراضی جنگل تراشی شده شهرستان ساری، استان مازندران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA06_207
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1006
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی زراعت پیشه

گروه علوم خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین، اهواز، ایران

اسماعیل بخشنده

پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

مهدی حسینی

گروه علوم خاک دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سید محمد علوی

پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی اثر جنگل زدایی بر کیفیت خاک در اراضی کشاورزی شهرستان ساری در بازه زمانی 40 ساله انجام شده است. از شاخص کیفیت خاک نمور (Nemoro) به دو روش خطی و غیرخطی استفاده شد. کاربری های مورد مطالعه شامل جنگل، باغات مرکبات بیشتر از 10 سال، باغات مرکبات کمتر از 10 سال، زمین های شالیزاری، زمین های خشکه کاری بودند. 108 نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی متر تهیه شد. ویژگی های خاکی مورد استفاده شامل pH، زن مخصوص ظاهری، نیتروژن کل خاک، کربن آلی خاک، تنفس میکروبی، کربنات کلسیم معادل، هدایت الکتریکی و ظرفیت تبادل کاتیونی بودند. برای محاسبه شاخص کیفیت خاک و تغییرات آن از نقشهبرداری رقومی خاک با استفاده از روش جنگل تصادفی استفاده گردید. براساس نتایج این شاخص ، کیفیت خاک در اراضی جنگلی و اغات مرکبات بیشتر از 10 سال در گروه های یک (خیلی خوب) و دو (خوب) کیفیت خاک قرار گرفتند در حالی که اراضی خشکه کاری و باغات مرکبات کمتر از 10 سال در گروه پنج (خیلی ضعیف) کیفیت خاک قرار داشتند. استفاده از روش خطی برای برآورد شاخص ها بهتر از روش غیرخطی بود. بنابراین، برای حفظ و افزایش کیفیت خاک استفاده از روش های مدیریتی مبتنی بر کشاورزی پایدار در منطقه ضروری است.

کلیدواژه ها

نقشه برداری رقومی خاک، متغیرهای کمکی، روش جنگل تصادفی، جنگل تراشی، تغییر کاربری اراضی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.