بهبود کارآیی کودهای شیمیایی و امکان کاهش مصرف آنها با کاربرد کودهای زیستی در ذرت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA06_148
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 509
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله جوانمرد

دانشیار اگروتکنولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

مصطفی امانی ماچیانی

دانشجوی دکتری اگروتکنولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

چکیده

به منظور ارزیابی امکان کاهش مصرف کودهای شیمیایی با استفاده از جایگزینی کودهای زیستی، آزمایشی مزرعه ای بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی 1397 اجرا گردید. فاکتور اول شامل کود شیمیایی در سه سطح (N1: بدون مصرف کود، N2: مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه و N3: مصرف 75 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه + 50 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل و فاکتور دوم شامل کود زیستی در چهار سطح (F1: عدم تلقیح، F2: تلقیح با نیتروکسین، F3: تلقیح با فسفاته بارور 2 و F4: تلقیح با فسفاته بارور 2+ نیتروکسین) بودند. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی سبب افزایش معنیدار شاخص کلروفیل، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیکی و عملکرد دانه گردید. در این مطالعه کاربرد توام نیتروکسین و فسفاته بارور 2 از لحاظ بهبود عملکرد و اجزای عملکرد ذرت موثرتر از کاربرد انفرادی آنها بود. همچنین کاربرد نصف کودهای شیمیایی ازته و فسفره به همراه تلقیح بذور با هر دو نوع کود زیستی ایده آلترین شرایط را برای رشد ذرت فراهم آورد. در این ترکیب تیماری با توجه به اینکه از کودهای شیمیایی بصورت متعادل استفاده می شود، لذا خطرات زیست محیطی آنها نیز می تواند کم گردد. یافته های این پژوهش نشان داد کودهای زیستی در ترکیب با کودهای شیمیایی می توانند بواسطه افزایش جذب مواد غذایی از خاک، عملکرد و اجزای عملکرد ذرت را افزایش دهند.

کلیدواژه ها

فسفاته بارور 2، کود شیمیایی، عملکرد دانه، نیتروکسین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.