بررسی تاثیر گلایفوزیت برروی گلبول های سفید خون موش صحرایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی گیاهان دارویی طب سنتی وکشاورزی ارگانیک
  • کد COI اختصاصی: HBHEAITH06_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1911
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیمیا فیروزبخت

دانشجوی دکتری دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، ایران

سیدمحمد حسینی

دپارتمان پاتولوژی، دانشگاه آزاداسلامی واحد بابل، ایران

آتنا رحیمی

دپارتمان فارمتکولوژی،دانشگاه علوم پزشکی بابل

چکیده

گلایفوزیت یکی از سموم پر مصرف برای کنترل علف های هرز می باشد، گلایفوزیت تجاری با غلظت 41% معروف به راندآپ (Round Up) به صورت غیرانتخابی، عمومی و سیستمیک برای کنترل تمام گیاهان هرز، نازک برگ و پهن برگ استفاده می شود. قیمت اندک و ویژگی های منحصر به فرد این سم آن را به رایج ترن علفکش دنیا تبدیل کرده است. گلایفوزیت یکی از پر مصرف ترین سموم مورد استفاده در شمال کشور به ویژه استان مازندران است و به عنوان علف کش انتخابی مزارع برنج از آن استفاده می شود. گلایفوزیت پس از سم پاشی شدن در مزارع و شالیزار ها می تواند با ورود به آبراه ها و زهکش ها ابتدا وارد مخازن آبی شود و سپس پس از نوشیدن آب وارد بدن انسان یا حیوان شود همچنین این سم می تواند به صورت مستقیم و با خوردن محصولات کشاورزی سم زده شده وارد بدن انسان یا حیوان شود. سرعت تاثیر سموم فسفره بسیار بالا است و در انسان و جانورانخونگرم باعث ایجاد عوارض و مسمومیت های شدید از قبیل: سرگیجه، اسهال و استفراغ، اخلال بد بینایی، لرزش بدن، بی حسی و خستگی میگردد. این سم، هم چنین باعث تضعیف دستگاه گوارش اخلال بد بلع، خونریزی گوارشی و افت فشار می گردد. افرادی که در معرض گلایفوزیت هستند خطر ابتلا به سرطان در آنها وجود دارد. بنا براین بر آن شدیم تا آثار تخریبی دوز 500 mg/kg گلایفوزیت را بر روی میزان گلبول های سفید خون مورد ارزیابی قرار دهیم.بدین منظور از 30 سر موش صحرایی نژاد ویستار در سه گروه 10 گروه شم و گلایفوزیت ˓ که شامل گروه کنترل ˓ تایی استفاده گردید 500 بودند.نتایج حاصل به این شرح می باشد:درگروه تیمار شده توسط گلایفوزیت کاهش معنی داری در گلبول های سفید ایجاد شده است p< 0.05

کلیدواژه ها

سموم کشاورزی،گلایفوزیت،گلبول سفید،موش صحرایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.