بررسی تطبیقی ویژگی های طرح معماری مدارس دوره تیموریان و مدارس دوره صفویان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UMCONF06_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرشید گلستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، دانشگاه آزاداسلامی، واحد مشهد

محسن طبسی

دانشیارگروه معماری، دانشگاه آزاداسلامی، واحد مشهد

لیلا زمانی آقایی

دانشیارگروه معماری، دانشگاه آزاداسلامی، واحد مشهد

چکیده

در صدر اسلام تدریس علوم مذهبی در مساجد انجام میشد. به تدریج با توسعه ی علوم اسلامی ، فضای آموزشی جدا گشت. در قرن پنجم هجری (همزمان با حکومت سلجوقیان) به تشویق خواجه نظام الملک، مدارس متعددی در شهرهای معروف اسلامی مانند بغداد، ری، نیشابور و جرجان ساخته شد. بعدها نقشه ی چهار ایوانی که مورد توجه معماران قرار گرفت، برای فضاهای آموزشی طرحی متعارف شد. در اطراف ایوان ها، حجره هایی به صورت یک یا دو طبقه برای استفاده و اقامت شبانه روزی دانشجویان و طلاب دینی ساخته شد. غیر از ساعات تدریس، از مدارس به عنوان مسجد نیز استفاده می کردند. مدارس نیز همانند مساجد با آجرکاری، گچبری و کاشی کاری تزیین می شد (مانند مدارس غیاثیه ، چهارباغ و مطهری). الگوی شکل گیری معماری مدارس در دوره صفوی ادامه دهنده سنت های معماری اسلامی عصر تیموری است و نمی توان معماری صفوی را امری جدا از معماری دوره های قبل از خود تصور کرد. این مقاله سعی بر آن دارد تا به بررسی نوآوری ها و تغییرات موجود در طرح کلی مدارس دوره تیموریان در قیاس با مدارس دوره صفویان بپردازد. بدین منظور 4 باب از مدارس هر دو دوره برگزیده شده و از لحاظ ویژگی های موجود در طرح کلی بنا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نگارش این پژوهش به روش تاریخی - توصیفی - تحلیلی است و روش گردآوری داده های به روش اسنادی کتابخانه ای است.

کلیدواژه ها

معماری مدرسه، معماری دوره تیموریان، معماری دوره صفویان، معماری مدرسه دوره صفویان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.