تحلیل ویژگی های کالبدی، اجتماعی و اقتصادی سکونتگاه های غیررسمی با رویکرد توانمندسازی (مطالعه موردی: ناحیه 3 از منطقه 3 مشهد)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: UMCONF06_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 522
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه وفائی باغ سیاهی

کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مشهد

کامبیز اختیاری

کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مشهد

الناز خلیلی

کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مشهد

چکیده

اسکان غیررسمی، از پیامدهای نامطلوب شهرنشینی در جهان معاصر است که به ویژه درنتیجه صنعتی شدن شتابان و نابرابری هاى منطقه ای شکل گرفته و شهرها و خصوصا کلان شهرهای کشور را با مسائل عدیده ای مواجه ساخته است. طبق آمار ارائه شده در برنامه اسکان بشری سازمان ملل (2003) از هر سه نفر در جهان یک نفر در خلال 30 سال آینده، زندگی خود را در مناطق حاشیه شهرها و سکونتگاه های غیرقانونی طی می کند. این تحقیق به تحلیل ویژگی های کالبدی- اجتماعی و اقتصادی سکونتگاه های غیررسمی ناحیه سه منطقه سه از شهرداری مشهد با رویکرد توانمندسازی می پردازد. آمارهای پایه ای داده ها مربوط به سال 1395 و پیمایش میدانی می باشد و جهت مطالعه و بررسی بهتر بین خانوارهای نمونه اجرا گردید. اعتبار آزمون با کمک فرمول آلفای کرونباخ 0/673:α به دست آمد. روش تحقیق توصیفى- تحلیلى است. جامعه آماری تحقیق کل خانوارهای موجود در محلات هدف بوده است که با استفاده از روش کوکران 96 نفر انتخاب و پرسشنامه ها بین آنها توزیع گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. ناحیه 3 از منطقه 3 شهرداری مشهد با توجه به اینکه در حاشیه کمربند صد متری واقع شده و همچنین ازنظر سطح فرهنگ نسبت به دیگر نقاط حاشیه نشین شهر مشهد وضعیت بهتری را داراست توانسته مهاجران بیشتری را برای اسکان به خود جذب کند و همین عوامل باعث به وجود آمدن مشکلات عدیدهای در محدوده موردنظر شده است. این محدوده با گسترش فضایی روبروست بنابراین برای اینکه جمعیت ساکن و کالبد فضایی با محدوده فضایی شهر یکپارچه شود باید بر توانمندی های کالبدی و اجتماعی و اقتصادی محدوده تکیه شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که یکی از راهکارهای مهم واصلی جهت ساماندهی و حل بسیاری از مشکلات خانوارهای اسکان یافته، توانمندسازی ساکنان و احیای بافت کالبدی و ارتقاء فعالیت های اقتصادی، اشتغال زایی، ایجاد فرصت های شغلی جدید و افزایش درآمد است. راهکار دیگری که می بایست مورد توجه مسئولین قرار گیرد بهسازی مساکن قابل تخریب است که به علت عدم امکان تملک توسط ساکنین در آنها نیاز به بررسی و اتخاذ روشی جهت بهبود اسکان در سکونتگاه های دارای مساکن در حال تخریب است. در این پژوهش جهت تدوین استراتژی ها از رویکرد برنامه ریزی استراتژیک استفاده شده است.

کلیدواژه ها

اسکان غیررسمی، توانمندسازی، ناحیه 3 منطقه 3 شهر مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.