تاثیر نماتدهای بیمارگر حشرات روی سرخرطومی میوه خوار بلوط (Curculio glandium (Col., Curculionidae در شرایط صحرایی

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 330

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCOCA04_270

تاریخ نمایه سازی: 2 مهر 1398

چکیده مقاله:

سرخرطومی میوه خواب بلوط، Curculio glandium Marsham از آفات مهم درختان بلوط در جنگل های اغلب نقاط دنیا و ایران می باشد که با تغذیه از میوه این درختان باعث اختلال در تکثیر و زادآوری آنها می شود. حساسیت لاروهای سن آخر این آفت به دو گونه از نماتدهای بومی بیمارگر حشرات جمع آوری شده از جنگل های منطقه ارسباران شامل Steinernema carpocapsae IRAZ9 و Heterorhabditis bacteriophora IRAZ5 در شرایط صحرایی منطقه مذکور بررسی گردید. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر گونه اول (S. carpocapsae) نسبت به گونه دوم (H. bacteriophora) در لاروهای آفت بیشتر است. میزان مرگ و میر ایجاد شده توسط دوگونه به ترتیب 66.75% و 45.65% محاسبه گردید و در هر یک از غلظت های مورد استفاده نیز گونه S.carpocapsae تاثیر بیشتری در مرگ و میر لاروها نشان داد. بنابراین گونه مذکور می تواند بعنوان کاندید مناسبی در کنترل زیستی آفت میوه خوار بلوط معرفی گردد. تجزیه رگرسیون داده ها نشان داد که ارتباط مستقیمی بین افزایش غلظت سوسپانسیون مورد استفاده در هر دو گونه نماتد وجود دارد. میزان LC50 دو گونه S. carpocapsae و H. bacteriophora به ترتیب 1584 و 1258IJs/ml بدست آمد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مصطفی نیکدل

بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران