تاثیر مواد هومیکی بر جذب روی (Zn) توسط ذرت (Zea mays var. Indentata) در خاک های با مواد مادری مختلف

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA04_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام دولتی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه

Sonay Sözüdoğru Ok

پروفسور و عضو هیئت علمی دانشگاه آنکارا، ترکیه

چکیده

پالایش سبز یکی از روش های مناسب برای کنترل اثرات سمی عناصر سنگین در خاک می باشد. این طرح به منظور بررسی توانایی لئوناردیت (Leonardite) در جذب و قابل استفاده بودن روی در چهار نوع خاک با مواد مادری متفاوت انجام شد. چهار نوع خاک با منشاء مواد مادری متفاوت از عمق 30-0 سانتی متری برداشت شد. آزمایش های گلخانه ای بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور لئوناردیت و نوع خاک در سه تکرار انجام گردید. بعد از کشت و گذشت دو ماه غلظت روی در خاک، ریشه و بوته ذرت به طور مجزا آنالیز شد. نتایج نشان داد خاک ها بدون محدودیت شوری و اسیدیته خیلی کم تا قلیایی خفیف متغیر بودند. تجزیه واریانس نشان داد تاثیر نوع خاک و سطوح مختلف لئوناردیت و اثرات متقابل آنها در خاک، ریشه و ساقه معنی دار شد (P< 0.001). میانگین غلظت روی قابل استفاده در خاک های مورد مطالعه بر اساس عصاره گیری DTPA کاملا متفاوت بوده و بیشتر مقدار در خاک سینیت مشاهده شد. همچنین با افزایش سطوح لئوناردیت مقدار روی قابل استفاده در خاک سینیت افزایش ولی در خاک شیست و گابرو معنی دار نشد. تجمع روی در ریشه با افزایش لئوناردیت در همه خاک ها کاهش یافت. همچنین غلظت روی در بخش هوایی با افزایش لئوناردیت در همه خاک ها به جز سینیت کاهش یافت. لذا کاربرد لئوناردیت در خاک های مختلف نتایج متفاوتی را بدنبال داشت.

کلیدواژه ها

کانی شناسی، مواد هومیکی، روی و ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.