تاثیر ترکیب پسماندهای صنعتی و آهک بر رفتار هیدرومکانیکی رس ها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 49، شماره: 94
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-49-94_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیررضا گودرزی

دانشکده مهندسی، گروه عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان

حمیدرضا اکبری

دانشکده مهندسی، گروه عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان

چکیده

در پژوهش حاضر تاثیر استفاده توام از ترکیب پسماندهای صنعت فولادسازی (شامل سرباره GGBS و BOFS) و آهک در شدت­بخشی فرآیند بهبود خصوصیات مهندسی مصالح رسی بررسی شد. بدین منظور مقادیر صفر تا 30 درصد وزنی آهک، سرباره و مخلوط آهک- سرباره، هریک به طور جداگانه به یک نمونه خاک نرم (عمدتا کائولینیت) اضافه و پس از عمل­آوری، مجموعه­ای از آزمایش­های مختلف بزرگ­ساختاری و ریزساختاری صورت گرفت. نتایج به دست آمده موید آن است که در مقایسه با آهک، حضور سرباره به ویژه GGBS تاثیر اندکی بر مشخصات ژئومکانیکی خاک دارد. از طرفی، مشخص شد ترکیب آهک و سرباره (LAS) موجب کاهش شدید پتانسیل نگهداشت آب و کنترل نشست خاک شده و ظرفیت باربری را به طور قابل ملاحظه­ای افزایش می­دهد. به نحوی که مقاومت فشاری این سری از نمونه­ها بیش از 15 برابر رشد داشته و رفتار آنها به ویژه در زمان­های محدود نگهداری (کمتر از 7 روز) حتی نسبت به تثبیت با آهک تنها، تا 150% بهبود می­یابد. با استناد به طیف­های اشعه ایکس و آنالیزهای SEM-EDX، علت عملکرد مطلوب LAS به دلیل مصرف بهینه آهک برای رشد نانو ساختارهای سیمانی در سیستم خاک- افزودنی ارزیابی شد. در مجموع نتایج این مطالعه نشان می­دهد استفاده از ترکیب آهک و سرباره (به خصوص BOFS) گزینه مناسبی برای بهسازی رفتار رس­ها بوده که علاوه بر کاهش 75 درصدی مصرف آهک، زمان عمل­آوری را بیش از سه برابر کم کرده و کمک موثری به پسمانداری زائدات صنعتی در راستای حفظ محیط­زیست می­نماید.

کلیدواژه ها

رس نرم, آهک, پسماند فولادسازی, خصوصیات هیدرومکانیکی, ریزساختار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.