توسعه الگوریتم تولید رکوردهای تکیه گاهی غیریکنواخت با استفاده از روش المان مرزی سه بعدی در حوزه زمان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 49، شماره: 95
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-49-95_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن ایثاری

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

رضا تاری نژاد

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

عبداله سهرابی بیدار

دانشکده زمین شناسی، دانشگاه تهران

چکیده

برای پیش­بینی و تولید شتاب در نقاط مختلف تکیه­گاه سد، براساس رکوردهای ثبت شده یک یا چند شتاب سنج در ساختگاه سد، تلاش­های زیادی انجام گرفته است. در این پژوهش سعی شده است، با استفاده از روش المان مرزی سه­بعدی در حوزه زمان، مدل­سازی سه­بعدی که از ساختگاه سد پاکویما انجام گرفته، تحت تحریک غیر یکنواخت تکیه­گاهی بررسی شود. ساختگاه مدل شده، تحت امواج مهاجم قائم SV در فرکانس­های غالب و سرعت­های موج برشی مختلف، بررسی شد. برای نقاط در ارتفاعات مختلف در دو سمت دره، با استفاده از تابع خطی دیگر همبستگی، تاخیر زمانی نسبت به کف دره محاسبه شد. در نهایت با استفاده از نرم­افزارهای آماری قدرتمند موجود، روابط آماری برای تاخیر زمانی در دو سوی دره بر مبنای ارتفاع نقاط، سرعت موج برشی و فرکانس غالب ارئه شده است. با جایگزینی توابع تاخیر زمانی به دست آمده در الگوریتم مورد بررسی، رکوردهای تکیه­گاهی در نقاط مختلف تولید و با رکوردهای ثبت شده مقایسه شد. نتایج به دست آمده نشان­دهنده دقت بالای توابع تاخیر زمانی ارائه شده می­باشد. بنابراین می­توان از روش توسعه داده شده در این پژوهش برای تولید رکوردهای تکیه گاهی از روی یک رکورد در کف دره در صورت داشتن یک تابع بزرگ­نمایی متناسب با ساختگاه، به جای روش میانه­یابی که در آن حداقل به سه رکورد واقعی نیاز هست، استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تاخیر زمانی, المان مرزی, تفرق امواج, رکورد غیر یکنواخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.