درس آموخته های فاجعه منا در کشور عربستان: یک فاجعه بین المللی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نهمین کنگره بین المللی سلامت در حوادث و بلایا
  • کد COI اختصاصی: ICHED09_212
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 588
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی سعادتی

کارشناس ارشد پرستاری، سوپروایزر آموزشی، مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) دانشکده علوم پزشکی اسفراین، اصفهان، ایران

چکیده

این مقاله در ارتباط با تجربیات عینی و عملی نگارنده و جمعی از همکاران و دست اندرکاران در فاجعه منا در سال 1394 در مکه مکرمه گزارش گردیده است. این فاجعه در تاریخ دوم مهرماه سال 1394 برابر با 24 سپتامبر سال 2015 میلادی و دهم ذیحجه سال 1436 قمری همزمان با عید قربان در مراسم رمی جمرات در خیابان 402 نزدیک تقاطع خیابان 322 در منطقه منا, شهر مکه-عربستان سعودی رخ داد و منجر به کشته شدن دست کم 2236 شد. دلیل این فاجعه ازدحام جمعیت زیاد اعلام شده است. تعداد جانباختگان ایرانی در این حادثه 464 نفر اعلام و در پی این حادثه, سه روز عزای عمومی اعلام گردید. ایران با 464 جانباخته بیشترین کشته شناسایی شده را در آسیا داشته است. این واقعه را مرگبارترین رویداد تاریخ نامگذاری کردند. این حادثه در زمانی اتفاق افتاد که نیروهای امدادی ایران درصحنه حضور داشتند و با توجه به اینکه نگارنده مقاله خود عضو تیم امدادی بوده در محل حادثه حضور داشته و از مشاهدات مستقیم و بررسی عوامل در محل گزارش گردید.حضور نیروهای امدادی جمهوری اسلامی ایران در بین زائرین در عملیات مشروع عملیات امدادرسانی بلافاصله با بروز و درک حادثه توسط اعضای حاضر تیم امدادی، اطلاع رسانی سریع توسط وسایل مخابراتی همراه نیروهای امداد حاضر درصحنه و تشکیل سریع تیم بحران و شروع عملیات وسیع امداد و نجات توسط مرکز، حضور برخی زائرین داوطلب امدادرسانی در محل به همراه اعضای تیم امداد حاضر و آشنایی برخی زائران به اصول اولیه پایه امداد و نجات و وجود روحیه خدمت و کمک رسانی نتیجه گیری و پیشنهاد ها: یکی از برنامه های جامع مدیرت بحران در موارد ازدحام زیاد، ترسیم نقشه خطر و بررسی موقعیت و شدت مکانی و زمانی خطر میباشد که بایستی فرآیند آن طراحی و ترسیم گردد. تصمیم گیریهای آگاهانه و سریع نیروهای کشور میزبان در عملیات امداد و نجات بالاخص در موقعیتهای بین المللی از مهمترین حلقه های اصلی در زنجیره مدیریت بحران است و با بهره گیری و دارا بودن تمامی سناریوهای ممکن بتوان از بروز این چنین فجایع بین المللی پیشگیری نمود. دراین بین نباید از نقش سیستمهای مخابراتی و سیستم مانیتورینگ غافل گردید و رسیدن به زبان مشترک در بلایا و بحران توسط تیمهای درمان کشورهای اسلامی در این موسم بزرگ احساس میگردد.

کلیدواژه ها

ازدحام جمعیت، منطقه منا، تلفات انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.