تهیه جداول حجم دوعامله و تعیین دقت آنها (مطالعه موردی : جنگلهای شهرستان نوشهر)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین همایش ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: NTCONF03_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 663
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دنیا رحمانی حصار

فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد جنگلداری، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی،دانشگاه تهران، کرج، ایران

منوچهر نمیرانیان

استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابعطبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

اندازه گیری مشخصه های جنگل پرهزینه و زمانبر است. یکی از راهکارها برای کاهش هزینه و افزایش سرعت جمع آوری داده ها، بهره گیری از جداول حجم در برآورد موجودی حجمی یک جنگل میباشد. در این پژوهش تهیه جداول حجم دوعامله و تعیین دقت آنها مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور داده های حاصل از تجدید حجم درختان در حوزه های آبخیز 30 تا 48 جنگل های شهرستان نوشهر برای تهیه جداول حجم دو عامله مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور انجام آنالیزهای آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد. با بهره گیری از رگرسیون گام به گام (Stepwise) و پسرونده (Backward) رابطه مناسب بین متغیرهای مستقل (قطر و ارتفاع و ترکیب این دو) و وابسته (حجم) گزینش شد. به منظور تعیین معادله رگرسیونی، از تحلیل رگرسیون خطی بهره گیری شد. 30 درصد داده ها برای اعتبارسنجی رابطه های رگرسیونی به دست آمده مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت رابطهای که دارای RSME% کمتر و Ra2 بیشتری بود جهت تهیه جداول حجم استفاده شد. جداول حجم حاصله، در همان دامنه از داده هایی که جهت به دست آورن رابطه رگرسیونی استفاده شدند، به دست آمدند. سپس جداول تهیه شده و جداولی که موجود بودند توسط آزمون تی-جفتی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین این جداول در مورد هر دو گونه مورد بررسی (ممرز خوشفرم و توسکا) وجود ندارد.در نهایت مقادیر پیشبینی شده توسط مدلهای رگرسیونی تهیه شده با مقادیر حاصل از تجدید حجم دقیق درختان، با استفاده از آزمون تی-جفتی مورد مقایسه قرار گرفت که نشان از عدم تفاوت معنیدار در مورد گونه توسکا و در مورد گونه ممرز خوش فرم حاکی از وجود تفاوت معنیدار میباشد.

کلیدواژه ها

برآورد حجم، جدول حجم دو عامله، رابطه، رگرسیون خطی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.