بررسی ترکیبات اسانس حاصل ازکالوس گیاه دارویی بالنگوی شهری (Lallemantia iberica)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA03_322
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 910
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هما عرش نشین

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی

سونیا موسوی ثمرین

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی دانشگاه محقق اردبیلی

سیدمهدی رضوی

دانشیار گروه زیست شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

علیرضا قاسمیان

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

درسال های اخیر القای بافت کالوس به عنوان یک روش جدید و مدرن برای بدست آوردن متابولیت های ثانویه و اسانس مطرحشده است. بالنگو (Lallemantia iberica) گیاهی یکساله و علفی از تیره Labiatae می باشد که از نواحی قفقاز منشا می گیرد و در مناطق مختلف ایران یافت می شود. گیاه بالنگو عمدتا حاوی فلاونوئید، تری ترپن، استروئید و فنولیک اسید است و دارای خواصدارویی مختلف می باشد. اسانس این گیاه دارویی حاوی ترکیباتی نظیر ژرماسرین - دی، پی-سایمن، کاریوفیلن، لینالول، ترپینن،ژرانیول و لیمونن می باشد. هدف از این مطالعه تولید کالوس از گیاه بالنگو و بررسی توانایی کالوس برای تولید متابولیت های ثانویهبوده است. بذرهای بالنگو پس از ضد عفونی توسط اتانول ( 70 %) و هیپوکلریت سدیم ( 10 %)، در محیط کشت MS کشت داده و پس از جوانه زنی، قطعات ساقه چه، ریشه چه وکوتیلدون گیاهچه های حاصل، جدا شده و در محیط های کشت MS حاوی مقادیر مشخصی از ترکیب هورمون های اکسین (D2،4) به همراه سیتوکنین (BAP) منتقل شدند. پس از ایجاد مقادیر لازم از کالوس، عصاره هگزانی کالوس تهیه و به دستگاه GC/MS تزریق گردید. نتایج نشان می دهد در اسانس کالوس بالنگو شهری در مجموع 8 ترکیب شناسایی شدند که ترکیبات اصلی آن عبارت بودند از : تیمول (53/05%)، اکتان (19/90%)، دکان (9/73%) و کارواکرول (5/63%).

کلیدواژه ها

اسانس، اکسین، القای کالوس، دستگاه GC/MS، سیتوکنین، متابولیت های ثانویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.