اثر بازدارندگی اسانس گیاه Zhumeria majdae بر رشد قارچ بیماری زای Fusarium graminearum

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA03_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 414
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یلدا رحیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی

امید سفالیان

دانشیار اصلاح نباتات مولکولی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

ناصر زارع

استادیار ژنتیک مولکولی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی داوری

استادیار بیماریشناسی گیاهی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae) از زمان های قدیم در طب سنتی منطقه هرمزگان متداول بوده و یکی از گیاهاندارویی مهم، پرمصرف، اقتصادی، انحصاری و در معرض انقراض ایران است. یکی از ترکیب های مهم گیاهان دارویی اسانس ها هستندکه دارای اثرات بیولوژیکی فراوانی میباشند، همچنین گزارشهای متعددی وجود دارند که نشان دهنده دارا بودن خواص ضدمیکروبیو ضدقارچی اسانس ها است. در پژوهش حاضر اثر کشندگی غلظت های مختلف اسانس برگ گیاه مورخوش بر رشد قارچ بیماری زای Fusarium graminearum بررسی گردید. اسانس استخراج شده از مورخوش در غلظت های 4، 3/5، 3، 2/5، 2، 1/5، 1، 0/8، 0/6، 0/4 و 0/2 میلیلیتر بر لیتر مورد استفاده قرار گرفت، درحالی که محیط کشت بدون اسانس به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. ازمحیط کشت PDA مسموم برای کشت قارچ استفاده شد. این آزمایش در طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار صورت گرفته است. نتایج تجزیه واریانس حاصل از این پژوهش نشان دادند که اسانس برگ گیاه مورخوش بیشترین بازدارندگی و کشندگی را در غلظت 4 میلی لیتر بر لیتر بر روی قارچ فوزاریوم دارد. همچنین در این آنالیز غلظت های مختلف نیز تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1 درصد از نظر بازدارندگی نشان دادند.

کلیدواژه ها

اسانس، گیاه مورخوش، اثر کشندگی، اثر بازدارندگی، قارچ Fusarium graminearum، گیاه دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.