بررسی تاثیر خشکسالی و افت سطح آب بر روند تغییرات کیفی آب زیرزمینی جهت مصارف کشاورزی (مطالعه موردی: دشت مرودشت، استان فارس)

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,407

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CEE04_145

تاریخ نمایه سازی: 5 خرداد 1389

چکیده مقاله:

ویژگیهای اقلیمی و جغرافیایی ایران سبب شده است که بخش عمده ای از ایران درمناطق خشک و نیمه خشک قرار گیرد. مدیریت استفاده بهینه از منابع آب یکی ازمهمترین مسائل مطرح در توسعه پایدار به شمار می آید. براین اساس تنها راه ممکن برای مقابله با مشکل کمبود آب استفاده بهینه از منابع آب موجود می باشد. مطالعه حاضر بمنظور بررسی تغییرات شیمیایی کیفیت آب بر روی چاه های پیزومتری در دشت مرودشت (رستم و خرامه) و تعیین روند تغییرات آن از سال 84 تا 88 انجام گرفت. در این تحقیق میانگین سالانه پارامترهای کیفی آب محاسبه، سپس بر اساس استاندارد و توصیه های موجود برای آب کشاورزی، کیفیت آب در هر ایستگاه و تغییرات زمانی و مکانی آن مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی کیفیت آبیاری تاثیر مقادیر بارش و تغییرات سطح آب زیرزمینی در دشت های مورد مطالعه بررسی گردید. نتایج نشان داد با توجه به کاهش بارندگی و افت سطح آب زیرزمینی در بیشتر چاههای دشت خرامه بویژه در سالهای اخیر وضعیت کیفی آب نیز افت شدیدی داشته است، بطوریکه براساس کلاس بندی، آب این دشت از نظر شوری جهت آبیاری مناسب نیست و به لحاظ کلر، سولفات، سدیم قابل جذب و اسیدیته وضعیت مناسبی ندارد. در دشت رستم نیز با توجه به کاهش بارش و افت سطح آب وضعیت کیفی به حالت متوسط رسیده است. همچنین مقادیرسایر پارامترهای کیفی آب در اثر خشکسالی های اخیر افزایش یافته است. ادامه روند کاهش بارندگی و برداشت بیش از اندازه می تواند وضعیت این دشت را به عنوان یک منطقه مهم کشاورزی به حالت بحرانی نزدیک نماید.

نویسندگان

کریم حجازی جهرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی

سیدامیر شمس نیا

عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه آزاد اسلامی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :