نقد و بررسی رویکردهای تفسیری استاد مطهری با تاکید بر آیات افک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنگره ملی تازه یافته ها در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: HUMAN05_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 660
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال صحرائی اردکانی

استادیار دانشگاه میبد، گروه علوم قرآن و حدیث

منیره السادات مدنی

دانشآموخته کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآنی میبد

چکیده

با توجه به نقش ویژه قرآن در هدایت و سعادت بشر، نقد و بررسی آراء تفسیری یکی از پراهمیت ترین حوزه های نقد بشمار می رود. با گسترش فضای نقد و تضارب آراء، امکان سنجش و پذیرش بهتر آراء فراهم شده و کشف مقاصد و مدالیل کلام پروردگار گسترش می یابد؛ لذا ازآنجهت که دیدگاه های استاد مطهری محل مراجعه جوانان و مرجعی برای اندیشه های بدیع است؛ نقد و بررسی دیدگاه های ایشان اهمیت ویژه ای دارد. ازاین رو در جستار حاضر به یکی از مباحث تفسیری مورد تاکید استاد و مبتلابه جامعه امروز، یعنی بهتان و خبرپراکنی بدون تحقیق، پرداخته شده و سپس با نگاهی نقادانه رویکردهای تفسیری استاد مطهری در باب آیات افک بررسی گردیده است. در پایان، این نتیجه حاصل شد که اگرچه استاد مطهری از ابزارها و روش های تفسیری متعددی مانند رجوع به آیات قرآن، استفاده از روایات معتبر، فحص در تاریخچه موضوع و ... به خوبی بهره گرفته است؛ اما در برخی از آیات بررسی شده، نکاتی چون توجه حداقلی به آراء سایر مفسران به استثناء آراء علامه طباطبایی؛ سرایت یک انتقاد صحیح به برخی از مصادیق بدون شایبه؛ واگذاری بررسی و تفسیر برخی از کلمات و جملات آیه مورد بحث؛ عدم تتبع همه جانبه معانی لغات و برخی از شان نزول ها، قابل توجه است.

کلیدواژه ها

مرتضی مطهری، رویکرد تفسیری، نقد، آیات افک، بهتان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.