بررسی توزیع آماری و تعیین هیدروگراف های سیل با دوره های بازگشت مختلف (مطالعه موردی: رودخانه کر)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه اقتصاد شهری
  • کد COI اختصاصی: CIVILED08_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هومان خزاعی نژاد

داشنجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران، گرایش مهندسی و مدیریت منابع آب، گروه مهندسی عمران، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

ابوالقاسم صیادی

استادیار گروه مهندسی عمران، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

چکیده

در این پژوهش به پیش بینی هیدروگراف سیل با دوره بازگشت های متفاوت در ایستگاه های فاقد اطلاعات پرداخته شد. شایان ذکر است که این نوآوری جهت مناطقی که هدف، آبگیری فرعی جریان و یا احداث سازه خاصی در مسیر رودخانه می باشد کاربردی است. برای این مهم به کمک ارزیابی فراوانی و احتمالات وقوع سیل و به کمک آزمون تعیین برازش توزیع آماری حاکم در منطقه انتخاب و توسط مدل های متفاوت کامپیوتری Smada و Easyfit هیدروگراف های سیل با دوره بازگشت های متفاوت استخراج و ترسیم گردید. توسط این نوآوری در محل ها و ایستگاه های فاقد اطلاعات، استخراج هیدروگراف و حجم سیل با دوره بازگشت های متفاوت میسر گردید. نتایج ارزیابی فراوانی در 4 ایستگاه مطالعاتی، با 2 دوره ی آماری 35 سال و 46 سال، نشان داد که توزیع آماری برتر که بیشترین تطبیق را با دیتاهای مشاهداتی دارد، تغییر نموده و تنها در ایستگاه پل خان توزیع آماری لوگ پیرسون برای هر دو دوره ی آماری ثابت مانده است. همچنین مقادیر دبی تخمین زده شده با دوره بازگشت 200 سال نیز، دستخوش تغییرات زیادی شده، به ای نحوی که مقدار دبی به طور محسوسی تغییر نموده است. شایان ذکر است که این تغییرات در طراحی سازه های آبی و کنترل سیل نقش به سزایی دارند، به نحوی که در صورت افزایش مقدار دبی، موجب ایجاد ضریب اطمینان بیشتر در طراحی و در صورت کاهش، موجب صرفه جویی هایی اقتصادی خواهند شد و در صورت انتخاب نادرست توزیع آماری، ممکن است مقادیر دبی در دوره بازگشت های بالا دستخوش تغییرات زیادی شوند و از نظر طراحی و ساخت سازه های آبی و هیدرولیکی، مشکلات زیادی را به وجود آورند.

کلیدواژه ها

توزیع آماری، تعیین هیدروگراف های سیل، رودخانه کر، دوره های بازگشت مختلف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.