ارزیابی میزان سازش واریته های برنج به کشت در شرایط ارگانیک و مقایسه آن با سیستم کشت مرسوم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم کشاورزی، محیط زیست، توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 841
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غریب رضا نجفی

دانش آموخته مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

مرتضی نورعلیزاده اطاقسرا

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی وضعیت و واکنش ژنوتیپ ها و ارقام مختلف برنج به شرایط کشت ارگانیک و مقایسه آن با شرایط غیرارگانیک در قالب دو آزمایش مشابه در دو شرایط ارگانیک و غیرارگانیک انجام گردید. در این مطالعه 32 ژنوتیپ برنج از ارقام رایج محلی، اصلاح شده و لاین های پیشرفته در دست معرفی در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شدند. ارزیابی ژنوتیپ ها در دو شرایط برای صفات مختلف زراعی، مورفولوژیکی و عملکرد و اجزای عملکرد آن و همچنین خصوصیات رشدی آنها در طی آزمایش انجام گردید. بررسی نتایج نشان داد که بین ارقام اختلافات بسیار معنیداری از نظر صفات مختلف وجود داشت. نوع کشت نیز بر صفات تعداد دانه کل، تعداد دانه پر و پوک، روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی و تعداد پنجه کل و بارور تاثیر معنی داری داشت. اثر متقابل ژنوتیپ در نوع کشت برای تمامی صفات معنیدار شد که نشان دهنده آن است که برای کشت ارگانیک باید از ارقام مناسب آن استفاده کرد. بررسی الگوی گروهبندی ژنوتیپها در دو محیط نیز این نتیجه را تایید کرد. بر اساس بررسی میانگین ها، مشخص شد که ارقام و لاینهای AR1، FST و گوهر از عملکرد بالایی در هر دو محیط برخوردار بوده اند و در مقابل، رقم کوهسار، علی کاظمی و لاین AN54 پایین ترین عملکرد را در هر دو محیط داشتهاند. لذا برای کشت در شرایط ارگانیک و غیرارگانیک، استفاده از ارقام و لاینهای AR1، FST و گوهر توصیه میشود

کلیدواژه ها

برنج، کشت ارگانیک، رقم محلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.