تاثیر خصوصیات فیزیکی سنگ مخزن و دما بر روی چسبندگی و زاویه اصطحکاک داخلی و مدول الاستیسیته سه محوره سنگ های کربناته

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی ژئومکانیک نفت
  • کد COI اختصاصی: NPGC03_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 691
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اعزازی

کارشناس آزمایشگاه ژئومکانیک، شرکت مپصا

بهزاد مهرگینی

سرپرست آزمایشگاه، شرکت مپصا

حسن اشراقی

رئیس واحد زمین شناسی، شرکت ن ت و گاز پارس جنوبی

ابراهیم اسداله پور

کارشناس آزمایشگاه ژئومکانیک، شرکت مپصا

چکیده

نتایج آزمایش های ژئومکانیکی از مهمترین ورودی ها برای تحلیل ها و مدلسازی های ژئومکانیکی است. این نتایج از پارامترهای متعددی متاثر بوده که از جمله آنها می توان به خصوصیات فیزیکی سنگ (نظیر تخلخل، چگالی، ..) دما، نرخ بارگذاری و غیره اشاره کرد. از مهمترین پارامترهای ژئومکانیکی که آزمایش مقاومت فشاری سه محوره سنگ بدست می آید، چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی سنگ است که نقش بسزایی در ارزیابی رفتار شکست سنگ در شرایط مختلف دارد. برای بررسی تاثیر خصوصیات فیزیکی و دما بر روی نتایج آزمایش سه محوره در این مطالعه 42 نمونه در لیتولوژی های مختلف در یکی از چاه های میدان گازی ایران انتخاب و آزمایش سه محوره به صورت چند مرحله ای در شرایط آزمایشگاهی و دمایی (90 درجه) بر روی آنها انجام شده است. خصوصیات فیزیکی مانند تخلخل، دانسیته دانه ها و دانسیته حجمی برای نمونه ها اندازه گیری شده است. نتایج نشان داد که خصوصیات مکانیکی ( چسبندگی، زاویه اصطکاک داخلی و مدول الاستیسته سه محوره) با دانسیته حجمی در هر دو شرایط دمایی و آزمایشگاهی رابطه بهتری دارد. همچنین مشاهده شد که خصوصیات مکانیکی با افزایش دانسیته حجمی افزایش پیدا می کند به طوریکه یک رابطه نمایی بین این خصوصیات و دانسیته حجمی نمونه ها در هر دو شرایط آزمایش برقرار است. با مقایسه نتایج حاصل از آزمایشات در شرایط دمایی و آزمایشگاهی مشخص شده است که دما باعث کاهش خصوصیات مکانیکی می شود. به طوریکه برای نمونه ها با دانسیته حجمی بالاتر تاثیر دما محسوس تر می باشد.

کلیدواژه ها

خصوصیات ژئومکانیکی، دما، دانسیته حجمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.