مقایسه ترکیبات اسانس دو گونه آویشن (Thymus kotschyanus, Thymus pubescens) در شرایط رویشگاه و مزرعه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی دیم ایران
  • کد COI اختصاصی: HIMH02_127
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان لارتی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی

ابراهیم شریفی عاشورآبادی

موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

صابر قاسمپور

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی

چکیده

به منظور بررسی رویشگاه های طبیعی گونه های مختلف جنس Thymus و تاثیر کشت و اهلی کردن آن در اکوسیستم های زراعی در استان آذربایجان غربی، آزمایش ها جداگانه ای در سال های 1388-1384، به ترتیب در شرایط رویشگاهی و همچنین در شرایط زراعی استان به اجرا درآمد. ابتدا پس از مراجعه به رویشگاه گونه های Boiss.&Kotschy T.pubescens ex Celak و T.kotschyanus Boiss. Et Hohen به ترتیب در مناطق حاجی بیگ و قوشچی، پلات گذاری و ثبت اطلاعات و همچنین جمع آوری قلمه و بذر هرکدام از گونه های مورد نظر انجام شد. سپس هرکدام از گونه های بومی در مزارع واقع در ایستگاه تحقیقاتی ساعتلو به صورت قلمه و بذر کشت شدند. در تمام آزمایش ها، تیمارهای مورد بررسی شامل مراحل مختلف برداشت بود که برای هرکدام از گونه ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار، آزمون شدند. در مدت اجرای آزمایش تعدادی از ویژگی های آویشن مورد بررسی قرار گرفت. برای هرکدام از گونه ها، نتایج سال های آزمایش به صورت تجزیه مرکب مورد آزمون قرار گرفت. در بین ترکیب های موجود در اسانس نیز بیشترین درصد تیمول مربوط به مرحله اواسط گلدهی از سال اول ومعادل 42/01 درصد بود و با سایرین اختلاف معنی دار نداشت. بیشترین درصد کارواکرول نیز مربوط به مرحله اواسط گلدهی از سال دوم و برابر 0/853 درصد بود که نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنی دار نشان نداد.

کلیدواژه ها

آویشن، کشت و اهلی کردن، کشت دیم، اسانس، استان آذربایجان غربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.