بررسی فروپاشی پیشرونده در سازه با رویکرد پدافند غیرعامل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی علوم و مهندسی دفاعی
  • کد COI اختصاصی: ECDS05_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 673
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حیدری رارانی

گروه استحکامات و احداثات، دانشکده مهندسی رزمی، دانشگاه امیرالمومنین

سعید حیدری رارانی

فرماندهی دانشجویی، دانشگاه امیرالمومنین(ع)

چکیده

یکی از اصول پدافند غیر عامل در چشم انداز بیست ساله تامین حداکثری ایمنی و پایداری زیرساختهای مرتبط با مردم در مقابل تهدیدات دشمن است. اگرچه درکشور ایران به دلیل موقعیت استراتژیک و سیاسی و احتمال تهدیدات تروریستی مخصوصا در سازه های حساس، توجه به کاهش فروپاشی پیشرونده در سازه دارای اهمیت فراوان است اما به نظر میرسداین پدیده در ضوابط آیین نامه ای ایران مورد توجه قرار نگرفته است. پس از رخداد فروپاشی سازه در ساختمان رونان پوینت لندن توجه به پدیده ی فروپاشی پیشرونده در بسیاری از کشورها اهمیت یافت.فروپاشی پیشرونده پدیده ای است که در آن یک خسارت جزیی یا شکست موضعی باعث خرابی کل سازه میشود به گونه ای که خرابی نهایی تناسبی با خرابی اولیه ندارد. آیین نامه های مختلف روشهای تحلیل استاتیکی خطی، استاتیکی غیرخطی و دینامیکی غیرخطی را برای تحلیلاین پدیده پیشنهاد نموده اند. برای بررسی فروپاشی پیشرونده سازه ها، روش دینامیکی غیر خطی پاسخ دقیق تری را نسبت به روشهای استاتیکی به دست میدهد. به دلیل زمانبر بودن تحلیل دینامیکی غیرخطی استفاده از مدلهای ساده و روشهای خطی تقریبی اهمیت زیادی یافته است. در این میان اگرچه آیین نامه های متفاوتی به بررسیاین پدیده پرداخته اند اما با توجه به تازگی و به ندرت اتفاق افتادن فروپاشی پیشرونده، مطالعات و تحقیقات دانشمندان روشها ونتایج جدیدی را برای تحلیل در برابر فروپاشی پیشرونده ارائه میدهند. به همین منظور در این مقاله، ابتدا چندین قاب فولادی منظم با طول دهانه های متفاوت دارای سیستمهای سازه ای خمشی و مهاربندی مطابق ضوابط موجود در آیین نامه های مرسوم ایرانطراحی میشود. در ادامه، با تحلیل این قابها در برابر خرابی پیشرونده تاثیر پارامترهایی از قبیل نوع سیستم سازه، تعداد طبقات و طول دهانه قاب در وقوع این پدیده بررسی و ارزیابی میگردد. اجرای اصول پدافند غیرعامل در کنترل پدیده فروپاشی پیشرونده تاثیر شگرفی در بر خواهدداشت.

کلیدواژه ها

پدافند غیر عامل، فروپاشی پیشرونده، سازه های فولادی، حذف ناگهانی ستون، تحلیل خطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.