اثرات اجتماعی- اقتصادی به کارگیری دو نوع نظام آبیاری( سنتی و نوین)در در جامعه کشاورزان ، شهرستان ارومیه( مطالعه موردی بخش انزل ارومیه)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی یافته های نوین علوم و تکنولوژی با محوریت علم در خدمت توسعه
  • کد COI اختصاصی: DSCONF06_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روزینا حنیفی

دکترای جغرافیا وبرنامه ریزی روستایی دبیر جغرافیا ومربی دانشگاه فرهنگیان

چکیده

تداوم خشکسالی های پی د رپی سال های آبی 1391 تا 1386 در بیشتر مناطق ایران و تشدید پدیده تغییر اقلیم، زنگ خطری برای سیاست مداران، متولیان آب، دانشمندان، دلسوزان و آحاد مردم کشور است. پرداختن به این امر مهم علاج این واقعه هولناک باید قبل از وقوع آن صورت پذیرد و مشکلات کمبود آب را که ناشی از خشکسالی و تقاضای فزاینده است باید در کوتاه مدت و درازمدت مدیریت نمود تا از خطرات همه جانبه آن کاسته شود .بیشتر از دو دهه است که جهان پی برده است؛ در مدیریت منابع آب باید بیشتر به مدیریت عرضه توجه کرد .بدین منظور دانشمندان مدیریت تلفیقی آب را مطرح نموده اند، مدیریت تلفیقی دو سیاست کلی و یک هدف اصلی دارد.:1 عبارتند:-1 با آب باید به عنوان یک کالای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برخورد شود.2 سیاستها و گزینه هایی که مدیریت آب را هدایت می کند باید در چارچوبی یکپارچه تحلیل شود .هدف اصلی مدیریت تلفیقی این است که به واسطه مدیریت تلفیقی آب، توسعه پایدار، کارآمد و عادلانه منابع آب حاصل شود .بنابراین مبانی مدیریت تلفیقی بر پایه ترکیب پذیری مدیریت تامین با مدیریت تقاضا استوار بوده که جنبه های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را در نظر می گیرد. نوع تحقیق از نوع کاربردی –توسعه ای وروش آن از نوع توصیفی –همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کشاورزان استفاده کننده از شبکه های نوین آبیاری و کشاورزان سنتی در بخش انزل ارومیه هستند. خانوار اجراکننده 60 خانوار کشاورزبا جمعیت 22486خانوار((5713دربخش انزل ارومیه میباشد .با استفاده از فرمول کوکران از تعدادخانوارجمعیت روستایی 30 خانوارکشاورز یسنتی و30 خانوار اجرا کننده شبکه آبیاری نوین در حجم نمونه استفاده شدند واین پژوهش با تکمیل 30پرسشنامه بین دو گروه از کشاورزان انجام شد (وضریب آلفای کرونباخ 0/ 85محاسبه شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که ارتبا ط معنا داری بین تاثیرات اقتصادی و اجتماعی با روش های سنتی ونوین آبیاری وجود دارد . میزان tدر روش سنتی در زمینه تاثیر اقتصادی -3/064ودر زمینه ثاثیر اجتماعی -2/919است.این میزان در روش نوین در زمینه ی تاثیرات اقتصادی -3/845واجتماعی -4/049 می باشد.باتوجه به منفی بودن میزان میانگین تاثیرات اقتصادی و اجتماعی آبیاری نوین بیشتر از آبیاری سنتی است

کلیدواژه ها

آبیاری تحت فشار،آبیاری سنتی ،تاثیرات اقتصادیواجتماعی ، توسعه کشاورزی ،شهرستان ارومیه بخش انزل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.