بررسی و مکان یابی عرصه های مستعد پخش سیلاب با استفاده از نرم افزار GIS مطالعه موردی حوضه آبریز سملقان خراسان شمالی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش بین المللی سامانه های سطوح آبگیر باران
  • کد COI اختصاصی: RWCS03_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 618
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین مرجانی بجستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد سازه های ابی دانشگاه آزاد اسلامی فردوس

حمیدرضا گل کار حمزیی یزد

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه ازاد اسلامی فردوس

چکیده

پراکنش زمانی ومکانی نامناسب ریزش های جوی، خشکسالی های متعدد و سیلاب های مخرب ازعواملی هستند که بر روی نوسانات سطح سفره های آب زیرزمینی تاثیر سوء می گذارند. جمع آوری سیلاب های شدید و مخرب از یک سو و انحراف وهدایت حجم بسیاری از سیلاب ها به مناطق مستعد پخش سیلاب، می تواند یکی از راهکارهای مناسب در راستای تغذیه سفره های آب زیرزمینی باشد. در این تحقیق مناطق مستعد پخش سیلاب در منطقه سملقان خراسان شمالی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا داده های 5 پارامتر تاثیرگذار شامل شیب، ژئومروفولوژی، زمین شناسی، بافت خاک و کاربری ارضی منطقه مورد مطالعه، در محیط GIS آماده سازی گردید و بااستفاده از روش GIS و مقایسات زوجی، وزن هر معیار در نرم افزار Expert choice محاسبه شد در نهایت با استفاده از روش AHP و قابلیت های سیستم GIS، تلفیق لایه های اطلاعاتی انجام گرفت و نقشه نهایی مناطق مستعد پخش سیلاب در چهار کلاس خیلی مناسب، نسبتا مناسب، متوسط و نامناسب تهیه می شود. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از کارایی قابل قبول روشAHP درتعیین سریع مناطق مناسب برای عملیات پخش سیلاب می باشد. همچنین مناطق خیلی مناسب و مناسب پخش سیلاب حدود 43 درصد محدوده مطالعاتی را شامل می شود.درتحقیق حاضر و با مقایسه نقشه نهایی مناطق مستعد پخش سیلاب ونقشه شیب منطقه، مناطق خیلی مناسب در شیب 0 تا 2 درصد و مناطق مناسب در شیب 2 تا 4درصد قرار گرفته است . همچنین مناطق خسلی مناسب و مناسب در مناطقی قرارگرفته است. که دارای خاک آبرفتی، مرتع کم ارتفاع ونهشته های آبرفتی می باشد.

کلیدواژه ها

تغذیه مصنوعی، ضرب فازی، مقایسات زوجی، نرخ ناسازگاری، AHP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.