طراحی هیدرولیکی آب شکن برای کنترل و بازیافت اراضی حاشیه رودخانه کشکان بازه روستای مورانی در استان لرستان

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE06_206_3251755448
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا مجدزاده

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه صنعت آب و برق، تهران

شهرام جاویدی

کارشناس ارشد، مهندسی رودخانه، اداره کل امور آب لرستان، خرم آباد

چکیده

حفاظت سواحل رودخانه در برابر فرسایش و تخریب ناشی از جریان آب با استفاده از آب شکن ها ازجمله روش های متداول در مهندسی رودخانه تلقی می شود. آب ش کن ها به لحاظ ساختار، سازه ای ساده و قابلیت سازگاری با شرایط متنوع رودخانه ای با تعدیل شرایط هیدرولیکی و ایجاد جریان آرام، قدرت فرسایش آب و توان حمل مواد رسوبی را کاهش داده و زمینه مساعدی برای رسوب گذاری و تثبیت کناره ها فراهم می آورد . آب شکن ها برحسب مور د و شرایط رودخان های و اهداف مورد نظر در شکل ها و انواع مختلف طراحی و احداث می گردد.رودخانه کشکان در استان لرستان یکی از شاخه های مهم و پرآب حوزه آبریزکرخه می باشد. این رودخانه در بازه مجاور روستای بزرگ مورانی سبب فرسایش شدید کناره گردیده و علاوه بر از بین بردن زمین های مستعدکشاورزی، نقاط جمعیتی را مورد تهدید قرار داده بود . بنابراین، پس از اجرای ناموفق چند طرح از جمله دیوار سازی، اهداف ساماندهی آن با استفاده صحیح از پارامترها و شرایط هیدرولیکی و مورفولوژیک با طراحی و اجرای مناسب اصلاح مسیر و آب شکن به نتیجه رسید که علاوه بر کنترل فرسایش، حدود سه هکتار از اراضی حاشیه رودخانه بازیافت و کاملا تثبیت گردید.

کلیدواژه ها

آ بشکن، مهندسی رودخانه، آبشستگی، ریپ رپ، فیلتر، کف بند حفاظتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.