فرایند طراحی و اجرای مقرنس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه و ترویج علوم و فنون بنیادین در جامعه
  • کد COI اختصاصی: DPFSTS06_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

المیرا ابراهیمی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ، زنجان

میرموسی انیران

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی ، زنجان

چکیده

معماری اسلامی ایران به شمار می رود ، اما متاسفانه تا به حال مطالعات اندکی در این زمینه صورت گرفته است . ازسوی دیگر به دلیل پیچیده بودن روش طراحی و اجرای مقرنس ،بازشناسی روش های طراحی و ساخت آن ، امری مهم و با اهمیت تلقی می شود . چرا که این هنر گرانسنگ آرام آرام رو به فراموشی سپرده می شود . از این رو در این نوشتار به بررسی و نحوه طراحی و اجرای مقرنس پرداخته شده است .به همین منظور ابتدا تعاریفی از مقرنس ارائه شده و سپس عناصر و نقوش و جزییات به وجود آورنده مقرنس معرفی و در نهایت نسبت به آموزش طراحی و ترسیم آن اقدام شده است . مقرنس یکی از زیبا ترین عناصر معماری اسلامی است که به عنوان یک پوسته تزئینی و به نوعی سقف کاذب قوسی شکل، در سردر ورودی مساجد ، خانه ها ، مقابر ، زیرگنبدها و .... استفاده و اجرا می شده است .درواقع مقرنس با الهام از اجرام آسمانی که در مدارهای معین حول یک نقطه مرکزی در چرخش هستند ، ساخته شده است و نقوش و طرح های هندسی آن از احجام منتظم ، نامنتظم و چند ضلعی هایی که از محل تلاقی دوایر متحدالمرکز و متحدالمحور به وجود می آیند ، شکل می گیرد.

کلیدواژه ها

مقرنس، قطاربندی، هوای خروج، کانون مقرنس، شمسه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.