ارزیابی کیفیت پیاده راه سازی در انطباق با مفهوم توسعه شهری پایدار
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه و ترویج علوم و فنون بنیادین در جامعه
- کد COI اختصاصی: DPFSTS06_057
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 532
نویسندگان
دانشجو دکتری شهرسازی واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
دانشجو کارشناسی ارشد طراحی شهری واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان
چکیده
امروزه در میان تمامی مباحث مربوط به توسعه شهری پایدار، بحث حمل و نقل شهری از الویت خاصی برخوردار است. لذا گسترش روزافزون وسائل نقلیه و آلودگی های زیست محیطی حاصل از آنها موجب مطرح شدن خیابان و سیستم حمل و نقل شهری به عنوان یکی از عوامل اساسی ناپایداری شهری شده است. از این رو از دهه ی 1960 ، جامعه جهانی را بر آن داشته که با تاکید بر پایداری به منظور کاهش تبعات منفی حضور خودرو در مراکز شهری در جهت تحدید حرکت سواره و الویت دادن به حالت های پایدارتر حمل و نقل گام بردارند. راهکارهایی که برای ارتقاء کیفیت حمل و نقل شهری در توسعه شهری پایدار مطرح شده اند، همگی بر لزوم توجه بیشتر به نقش عابر پیاده تاکید دارند و بر این اساس سیستم حمل و نقل شهر پایدار بر مبنای حرکت عابر پیاده شکل می گیرد. از این رو توجه به پیاده راه سازی به ظهور نگرش های جدید بر مبنای دیدگاه های متاثر از الگوی شهرسازی قبل از انقلاب صنعتی در شهرهای اروپایی برمی گردد؛ که به شهرسازی انسان گرا معروف اند. این نگرش در مقابل توسعه شهری اتومبیل گرا که هم اکنون نگرش حاکم در شهرسازی ایران است مطرح می گردد اما با توجه به تغییر رویکرد مدیریت شهری ایران از شهرسازی خودرو محور به شهرسازی انسان محور در دهه اخیر و شکل گیری گام های نخست در طراحی پیاده راه های شهری و پیاده راه سازی در ایران این نوشتار سعی دارد به دنبال ارزیابی و سنجش کیفیت پیاده راه سازی در انطباق با مفهوم توسعه شهری پایدار، چارچوب سنجش و ارزیابی کیفیت پیاده راه های شهری در ایران را مهیا و از سوی دیگر زمینه ارتقاء کیفیت آنها و استفاده مثبت در تجارب بعدی را فراهم آورد. در این راستا بر مبنای مقایسه تطبیقی نظرات متخصصین در حوزه کیفیت و بررسی تجارب و پیشینه بحث به تدوین مدل ویژه سنجش و ارزیابی کیفیت در پیاده راه سازی می پردازد.کلیدواژه ها
پیاده راه سازی، ارزیابی کیفیت، توسعه شهری پایدار، عابر پیادهمقالات مرتبط جدید
- بررسی به کارگیری سیستم ذخیره سازی انرژی با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر
- اقدامات لازم برای حفاظت از محیط زیست دریایی
- ارائه طرح مبتنی بر رایانش ابری جهت ارتقاء بهره وری صنایع خودروسازی (مطالعه موردی: مدیران خودرو)
- مروری بر تکنولوژی ماکرویو برای خردایش سنگ های کمیاب
- کاربرد و بکارگیری تکنولوژی های اینترنت اشیا ، یادگیری ماشین و پردازش تصویر در امنیت و کنترل خودرو
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.