تبیین استراتژی محصول- بازار و قابلیت های بازاریابی شرکت بر عملکرد بازار

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های مدیریت بازرگانی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_BAR-4-7_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 474
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن حاجی پور

استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدالهادی درزیان عزیزی

استادیار دانشگاه شهید چمران اهواز

سجاد شمسی گوشکی

کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی- گرایش بازاریابی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

شناخت استراتژی­های محصول بازار چالشی جدی برای پژوهشگران حوزه مدیریت استرات ژیک بازار ایجاد کرده است. این پژوهشگران نیازمند کسب اطلاعات در مورد رقبا و قابلیت ­­­­­های داخلی شرکت (قابلیت های بازاریابی)، جهت شناخت استراتژی های محصول بازار هستند. این در حالی است که رابطه استراتژی­های محصول- بازار شرکت با قابلیت­های بازاریابی و عملکرد، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر، به دنبال بررسی تاثیر ابعاد مختلف استراتژی محصول- بازار شامل رهبری هزینه، تمایز و قلمرو محصول-بازار بر قابلیت­های بازاریابی شامل قابلیت­های تخصصی­شده و معماری بازاریابی و رابطه آن­ها با عملکرد بازار است. جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت­های صادر­کننده و واردکننده از گمرکات جمهوری اسلامی ایران است. ابزار مورد استفاده جهت جمع­آوری داده­های لازم، برای آزمون 8 فرضیه این پژوهش، پرسشنامه است. پرسشنامه­ها در بین 401 نماینده شرکت صادرکننده و واردکننده از چهار حوزه نظارتی گمرکات کشور (هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و بوشهر) توزیع و جمع­آوری شد. داده­ها با استفاده از نرم­افزارهای SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده­ها نشان داد که استراتژی­های رهبری هزینه، تمایز و قلمرو محصول-­ بازار بر قابلیت­های معماری و تخصصی­شده بازاریابی تاثیر مثبت و معنی­داری دارند. همچنین، رابطه بین قابلیت­های معماری و تخصصی­شده بازاریابی با عملکرد بازار مثبت و معنی­دار است. نتایج آزمون مدل نیز نشان داد که مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

استراتژی محصول, استراتژی تمایز, رهبری هزینه, قلمرو محصول, قابلیت های تخصصی-شده بازاریابی, قابلیت های معماری بازاریابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.