بررسی تاثیر استراتژی های رقابتی بر بازارگرایی و توسعه محصول جدید در بانک های تجاری کشور

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های مدیریت بازرگانی، دوره: 7، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_BAR-7-14_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاشم آقازاده

دانشیار و عضو هیات علمی، دانشگاه تهران

سجاد یزدانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی، دانشگاه تهران

چکیده

بر اساس آمارهای بانک مرکزی، تاسیس بانک­ها و موسسات مالی جدید در طی سال­های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. معنای این واقعیت رقابتی­تر شدن بیش از پیش بازار خدمات بانکی و سخت­تر شدن جذب و حفظ مشتری توسط بانک­ها است. بدیهی است که در این فضا بانک­ها و موسساتی موفق­تر خواهند بود که به مقوله­ی استراتژی­های رقابتی، بازارگرایی و توسعه محصول جدید به طور جدی­تری توجه نشان دهند. بنابراین در پژوهش حاضر با فرض سه رابطه اصلی میان الف) استراتژی­های رقابتی و توسعه محصول جدید، ب) استراتژی­های رقابتی و بازارگرایی، ج) بازارگرایی و توسعه محصول جدید، به بررسی رابطه­ی بین استراتژی­های رقابتی با بازارگرایی وتوسعه محصول جدید در بانک­های تجاری کشور پرداخته شده است. بدین منظور جهت پاسخگویی به سوالات تحقیق، داده های موردنظر با استفاده از ابزار پرسشنامه و از طریق نمونه ای 257 تایی که شامل مدیران و کارشناسان ادارات مرکزی 15 بانک تجاری کشور بوده است، گردآوری شده و مبنای تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ضمن اینکه جهت تحلیل داده ها و بررسی روابط میان متغیرهای گوناگون تحقیق نیز از نرم­افزار­های آماری SPSS 19 و PLS استفاده گردیده است. نتایج این پژوهش از چارچوب مفهومی کلی و فرضیات آن پشتیبانی می­کند. یافته­ها نشان می­دهد که فعالیت توسعه محصول جدید بانک­ها از استراتژی­های رقابتی آن ها هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر­مستقیم از طریق متغیر بازارگرایی تاثیر می­پذیرد. بر اساس یافته­های پژوهش، در بانک­های تجاری ایران، استراتژی تمایز نسبت به دو استراتژی رهبری هزینه و تمرکز بیشترین تاثیر را در فعالیت توسعه محصول جدید دارد. همچنین بانک­­هایی که استراتژی تمرکز را در پیش گرفته­اند بسیار کمتر از بانک­­های دیگر به فعالیت محصول جدید مشغولند. ضمن آن که نتایج آشکار ساخت که به دلیل گستردگی بازار در صنعت بانکداری، علیرغم نگاه به استراتژی­ رقابتی به عنوان یک متغیر طبقه­ای در ادبیات استراتژی، بانک­ها به صورت همزمان از ترکیبی از استراتژی­های رقابتی استفاده می­نمایند.

کلیدواژه ها

استراتژی, بازارگرایی, بانک های تجاری, توسعه محصول جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.