چابکی زنجیره ی تامین کسب و کارهای پشتیبانی کننده تجهیزات صنعت نفت و گاز و پتروشیمی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه کاوش های مدیریت بازرگانی، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_BAR-9-17_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 432
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا جمالی

استادیار گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

مرضیه فلاح

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر

چکیده

بهبود مدیریت زنجیره ی تامین، دستیابی به یکپارچگی، خودکارسازی و چابکی مدیریت زنجیره ی تامین و کاهش هزینه های زنجیره­ی تامین از جمله عوامل کلیدی رقابت می­باشد. زنجیره ی تامین چابک بر افزایش انطباق پذیری و انعطاف پذیری تاکید داشته و دارای قابلیت پاسخ­گویی سریع به تغییرات بازار است. هدف اصلی این پژوهش بررسی چابکی زنجیره تامین کسب و کارهای پشتیبانی کننده تجهیزات صنعت نفت و گاز و پتروشیمی می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی می­باشد و یک پژوهش کاربردی به شمار می آید. جامعه آماری شامل 200 نفر از کارشناسان و مدیران کسب و کارهای پشتیبانی کننده تجهیزات صنعت نفت گاز و پتروشیمی بوده که همه آن­ها مورد بررسی قرار گرفته­اند. ابتدا با مطالعه و مرور ادبیات و پیشینه پژوهش، مولفه های موثر بر چابکی زنجیره­ی تامین در پنج دسته اصلی شامل شایستگی سازمانی، شایستگی عملیاتی، شایستگی راهبردی، شناخت بازار و مشتری و شایستگی فناورانه و 15 عامل فرعی شناسایی و بر مبنای آن مدل مفهومی پژوهش توسعه داده شد. سپس جهت برازش آن، با استفاده از نرم افزار لیزرل فرایند تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. یافته­های پژوهش نشان می­دهد که متغیرهای چشم انداز مدیریت ارشد، شایستگی­های کارکنان، یکپارچگی، انعطاف پذیری، سرعت پاسخگویی، هزینه، فرهنگ یادگیری و نوآوری، فرهنگ بهبود مستمر، یکپارچگی راهبردها، شناخت نیاز مشتری، حساسیت به بازار و مشتری، تامین رضایت مشتری، زیرساخت­های اطلاعاتی، میزان دسترسی به اطلاعات و نوآوری های فناورانه به­طور معناداری بر چابکی زنجیره ی تامین کسب و کارهای پشتیبانی کننده تجهیزات فنی و مهندسی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی موثر می­باشند. در پایان پیشنهادهایی برای ایجاد چابکی در کسب و کارهای پشتیبانی کننده مورد بررسی ارائه شد.

کلیدواژه ها

چابکی, زنجیره ی تامین, کسب و کارهای پشتیبانی کننده, صنعت نفت و پتروشیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.