امکان سنجی هدایت جریانهای غلیظ مخزن سد دز به سمت مجاری سرریز با استفاده از شافت قائم مستغرق

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE06_202_9703720948
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2487
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب ا... بصیرزاده

کارشناس ارشد سازه های هیدرولیکی، سازمان آب و برق خوزستان

حسین صمدی بروجنی

دانشجوی دوره دکتر یگرای شتاسیسا تآبیاری، دانشگاه شهیدچمران،اهواز

چکیده

سد دز با ارتفاع٥ / ٢٠٣ متر بلندترین سد کشور است که از سال ١٣٤٢ به بهره برداری رسیده و منافع بسیار زیادی بخاطر تأمین آب مورد نیاز ١٢٥ هزار هکتار اراضی پائین دست، تولید برق و کنترل سیلاب در سطح منطقه و کشور به همراه داشته است . براساس نتایج هیدروگرافی و آمار دبی و رسوب ایستگاه بالادست مخزن سد دز هر سال بین ١٥ تا ٢٠ میلیون متر مکعب رسوب وارد دریاچه سد شده که این ر سوبات باراندمان تله اندازی نزدیک به ١٠٠ درصد انباشت می گردد . با توجه به عدم انجام عملیات آبخیزداری در سطح حوزه، سد دز حداقل مواجه با ١٠٠ سال پیری زودرس می باشد .در این مقاله به معرفی روشهای مختلف کنترل رسوب و مزایا و معایب هر یک از آنها پرداخته شده و با توجه به محدودیتهای بهره برداری و اجرایی ، کارائی هر یک از این روشها برای سد دز بررسی شده است . سپس با پیشنهاد یک روش کام ً لا ابداعی برای هدایت جریان های غلیظ (چگال) به سمت سرریزهای دریچه دار سد به طراحی اولیه و ارزیابی مسایل هیدرولیکی و اجرایی آن پرداخته شد ه است . برای این منظور از یک شافت قائم مستغرق که بین لایه های فوقانی مخزن ورودی سرریز حایل شده و امکان تخلیه را فقط از لایه های تحتانی حاوی جریان غلیظ فراهم می کند، استفاده می شود . با این روش پی شبینی می شود راندمان تله اندازی مخزن به حدود ٦٤ درصد رسیده و منافع زیادی بخاطر افزایش عمر مفید سد حاصل گردد .

کلیدواژه ها

جریا نهای غلیظ، ، سددز، سرریز، رسوب گذاری، رسوبشویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.