اثر پرایمینگ بر برخی از صفات فیزیولوژیک گیاه دارویی زیره سبز(.Cuminum Cyminum L) توده سبزوار تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی در ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF06_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا شیخی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

مجید امینی دهقی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

زیره سبز گیاهی با نام علمی .Cuminum cyminum L از گیاهان دارویی محسوب می شود که برای درمان بیماریهای گوارشی، قلبی و عروقی و مجاری ادراری استفاده میشود. بنابراین با توجه به افزایش عوامل محدود کننده محیطی رشد از جمله شوری، ضروری است با کمک تکنیک های بهبود دهنده تولید محصولات کشاورزی، افزایش عملکرد این گیاه را مورد مطالعه قرار گیرد. به منظور بررسی تاثیر پر ایمینگ بر صفات فیزیولوژیک گیاه زیره سبز تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 5 سطح شوری (صفر، 4، 8، 12 و 15 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم) و پنج سطح تیمار پرایمینگ (عدم پرایمینگ، هیدروپرایمینگ به مدت 24 و 48 ساعت و جیبرلین در دو غلظت 250 و 750 پی پی ام) بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش شوری در پر ایمینگ بر محتوی کلروفیل b ، a و کل و همچنین محتوی کارتنوئید و پرولین معنی دار بود. در مقایسه میانگین اثر متقابل تنش شوری در پر ایمینگ، بیشترین محتوی کلروفیل کل در تنش شوری 4 دسی زیمنس بر متر در هیدروپرایمینگ به مدت 48 ساعت (با میانگین 26 / 94 میکروگرم بر گرم وزن تر گیاهچه) به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد افزایش 65 / 2 درصدی داشت. بیشترین محتوی پرولین آزاد در تنش شوری 15 دسی زیمنس بر متر و هیدروپرایمینگ بذر به مدت 24 ساعت (با میانگین 285 / 4 میکرومول بر گرم وزن تر) به دست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد افزایش 7616 درصدی داشت

کلیدواژه ها

هورمون پر ایمینگ، زیره سبز، تنش شوری، رنگیزه های فتوسنتزی و پرولین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.